Έντονες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών. Όπως σημείωσε, αν κάποιος έχει συμπτώματα κορονοϊού και το self test είναι αρνητικό, αυτό δεν τον εξασφαλίζει. Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, επιβάλλεται να γίνει επαναληπτικός έλεγχος.

«Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

«Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό διάγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας. «Για αυτό σας παρακαλώ να ενημερωθείτε προσεκτικά για το πώς χρησιμοποιείται αυτή η δοκιμασία και τι ακριβώς σημαίνει. Θα υπάρξει επικοινωνιακή καμπάνια» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πάντως ότι συνολικά θα υπάρξει όφελος από τα self tests. «Φαίνεται από μελέτες του εξωτερικού ότι ακόμα και αν το 75% των ανθρώπων τα χρησιμοποιήσει λανθασμένα και μόνο ένα 25% απομονωθούν στο σπίτι θα εξακολουθήσει να υπάρχει όφελος. Περιμένουμε όφελος από την εφαρμογή της δοκιμασίας στον γενικό πληθυσμό».

«Προσοχή στις ηλικίες 20 – 50 ετών»

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών που χτυπάει πιο έντονα το τελευταίο διάστημα ο κορονοϊός. Παράλληλα, τόνισε, πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Μάλιστα εξήγησε πως ο κορονοϊός είναι μια τοπική επιδημία δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό και έκανε γνωστό πως την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Αναφορικά με τα εμβόλια ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον εξουδετερώσει ενώ επεσήμανε ότι τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορονοϊό και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ.

Για τις θεραπευτικές επιλογές είπε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου. «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι ανέφερε πως τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου πρόσθεσε τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο, όπως είπε, «γίνεται λόγος ότι συνδέεται με περιστατικά θρομβόσεων». Παρουσιάζοντας όμως τον παρακάτω πίνακα τόνισε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις του κορονοϊού αγγίζουν το 69%.

Για τα μέτρα περιορισμού, ο καθηγητής Τσιόδρας δήλωσε πως «Το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς κ.α. Τέλος ανέφερε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις