Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες μετά το πολύμνηνο lockdown, κι ενώ την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 93 νεκρούς, 802 διασωληνωμένους και 4.033 νέα κρούσματα. Παρά τους πιεστικούς αριθμούς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία επιπέδωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές. Επίσης  εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν πλέον γίνει καλά. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν και «πρόβα» για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού που υιοθέτησε  η ΕΕ για τα τουριστικά ταξίδια.

Ωστόσο, ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο, οι μετακινήσεις αυτές – ειδικά από περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο – να οδηγήσουν σε διασπορά του ιού σε άλλες που παρουσιάζουν ελάχιστα κρούσματα. Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις για την έξοδο του Πάσχα θα «κλειδώσουν» μέχρι την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις το αργότερο  μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις