«Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κα Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί. Μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να την επιβάρυνε» όπως είπε.  Πρόσθεσε δε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι» ενώ τόνισε ότι τη διάρκεια των επομένων ημερών θα υπάρχουν «αυξημένοι έλεγχοι για τις μετακινήσεις».

Επιπλέον η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοινώσεων για το απόγευμα. «Η επιτροπή αξιολογεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

«Εντατικοποίηση των ελέγχων»

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι είναι δύσκολες οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. 

«Θα υπάρξουν δημόσιες ανακοινώσεις σύντομα, δεν γνωρίζω αν θα είναι από τον πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους υπουργούς» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. «Άλλο πράγμα η επιθυμία και η προδιάθεση κι άλλο η στάθμιση του κινδύνου» σχολίασε σχετικά με τις αυξημένες προσδοκίες για άρση των περιορισμών. «Σε πολύ σύντομο χρόνο θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις ζωές μας, είμαστε στην τελική ευθεία» εκτίμησε.

«Θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων για να αποφευχθούν οι υπερσυναθροίσεις. Με κατανόηση αλλά έτσι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα και η τάξη» τόνισε. «Αντιλαμβάνομαι την πίεση, χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή. Πρέπει όλοι να συνταχθούμε ώστε τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος, να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ».

Εν αναμονή πρωθυπουργικού διαγγέλματος;

Ωστόσο, οι πληροφορίες μέχρι τώρα ήταν ότι ο πρωθυπουργός αναμένει σήμα από τους ειδικούς που συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να προχωρήσει στο διάγγελμα με το οποίο θα ενημερώσει τους πολίτες για το «Πάσχα στην πόλη» αλλά και τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα με επόμενα βήματα την άρση των περιορισμών στην εστίαση, στις λοιπές εκπαιδευτικές βαθμίδες και τον τουρισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιλέγει να ενημερώσει ο ίδιος -σήμερα ή αύριο- τους πολίτες, γνωρίζοντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι προσδοκίες για απελευθέρωση των μετακινήσεων που είχαν καλλιεργηθεί από κυβερνητικά στελέχη ήταν αυξημένες και συνεπώς οι ανακοινώσεις μάλλον θα προκαλέσουν απογοήτευση.

«Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, επέδειξε αξιοζήλευτη πειθαρχία και υπομονή. Έχουμε διανύσει το βουνό και σε πολύ λίγο αρχίζει η κατηφόρα», λένε κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι θα είναι κρίμα και ταυτόχρονα έγκλημα για τη χώρα και την κοινωνία να διακινδυνεύσουμε στα τελευταία μέτρα θα χάσουμε το καλοκαίρι, τον τουρισμό αλλά και μια σταδιακή επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστικά θα κινηθεί και το μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός, με φόντο τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι προβλέπουν ότι τις επόμενες ημέρες οι διασωληνωμένοι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τους 1.000, ενώ αναμένουν αύξηση και στα ημερήσια κρούσματα και τους θανάτους.

Το χρονοδιάγραμμα για σχολεία, εστίαση και ψώνια χωρίς SMS

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί από την κυβέρνηση, η ημερομηνία «κλειδί» για τα επόμενα βήματα είναι η 14η του μήνα, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι προβλέπει το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 10 Μαΐου. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί από μερίδα λοιμωξιολόγων, με βάση τα στοιχεία για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά του Λυκείου, ενώ ήδη βλέπει το φως της δημοσιότητας κι ένα plan b της κυβέρνησης που θέλει να ανοίγουν τελικά μόνον τα δημοτικά.

Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει την τελική εισήγηση. Το άνοιγμα δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση πριν το Πάσχα, με τις ημερομηνίες που συζητούνται να αφορούν από τις 6 έως τις 12 Μαΐου.

Τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους για πελάτες χωρίς να χρειάζεται η αποστολή sms και ραντεβού στις 5 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις