Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία της εστίασης μετά από 6 μήνες σκληρού lockdown στον κλάδο που πλήρωσε ίσως περισσότερο από πολλούς άλλους το αντίτιμο των σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η εστίαση θα ανοίξει με πολύ αυστηρά μέτρα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, στις 3 Μαΐου.

Έτσι, λοιπόν, από τη Δευτέρα του Πάσχα, ανοίγουν ξανά  καφέ, εστιατόρια και συναφείς επιχειρήσεις μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα εστίασης είχαν κλείσει από τις 7 Νοεμβρίου, όταν η χώρα μπήκε σε γενικό lockdown.

Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται 4 άτομα, και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια. Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργήσουν και πάλι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου, ξεκίνησαν τις πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε τα καταστήματά τους να είναι έτοιμα στις 3 Μαΐου 2021. Το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωποι του κλάδου εξέπεμπαν SOS εκτιμώντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν 8.000 λουκέτα και πολλοί νέοι άνεργοι, κατά την επανεκκίνηση του κλάδου. Να σημειωθεί ότι ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης το 2020 περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις κεφαλαίου κίνησης για τους πρώτους 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους.
Το κεφάλαιο κίνησης θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 ενώ οι επιχειρήσεις δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30%.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης 21 Απριλίου 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε τις ημερομηνίες-κλειδιά, με το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Με βάση τον οδικό χάρτη, στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση, στις 10 ανοίγουν τα σχολεία και στις 15 του μήνα ο τουρισμός. Όπως είπε:

«Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις