Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας από τον θάνατο 30χρονης εγκύου, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής. Η Μαρία ήταν έγκυος στον έκτο μήνα και πέθανε ξαφνικά. Την βρήκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού τους, ο σύζυγός της Βασίλης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ιατροδικαστής Βασιλική Τζιόλα, η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή από μαζική πνευμονική εμβολή, μια μορφή θρόμβωσης. Δυστυχώς, ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος.

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος:

«Το Κέντρο Υγείας Κατούνας έπρεπε να λειτουργεί όλο το 24ωρο και λειτουργεί καθημερινές από πρωί έως μεσημέρι. Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι που το χρειάστηκε η νεαρή άτυχη έγκυος γυναίκα και το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπίτι της ήταν αργία και δεν λειτουργούσε. Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα. Πριν δύο χρόνια 65χρονος πάλι από τη περιοχή με κλειστό το κέντρο υγείας που θα μπορούσε τώρα να ζει ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιού του καθ οδόν προς το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, για τους ίδιους λόγους.

Μπορεί λοιπόν η προσοχή όλων να έχει στραφεί στον κορονοϊό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημαίνουμε το ωράριο λειτουργίας πολλών κέντρων υγείας αγροτικού τύπου που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία και λειτουργούν με ωράριο τραπεζών λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Η λειτουργία αυτή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές σε έκτακτα περιστατικά αφού καθυστερεί η διακομιδή τους».

Και συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος:

Το Κέντρο Υγείας Κατούνας που εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή με επίκεντρο το κεφαλοχώρι της Κατούνας στο οποίο υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Από 7 π.μ. εως τις 15.00 το μεσημέρι τις καθημερινές. Δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο όπως πρέπει να συμβαίνει με όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου. Στο εν λόγω κέντρο υγείας υπηρετούν τέσσερεις Γενικοί Ιατροί και ο ένας λείπει με ειδική άδεια. Επίσης υπηρετούν δύο αγροτικοί γιατροί, η μία λείπει με άδεια εγκυμοσύνης και 7 νοσηλευτές εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου. Όταν υπάρχει έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από Αμφιλοχία που απέχει 25 χιλιόμετρα ή το Αγρίνιο που απέχει 45 χιλιόμετρα.

Το Κέντρο Υγείας Κατούνας ήταν στα πόδια της και δεν θα έπρεπε να είναι κλειστό τη Μεγάλη Παρασκευή που συνέβη το τραγικό συμβάν. Η τραγική γυναίκα από την ώρα που έλαβε τη κλίση το ΕΚΑΒ χρειάστηκε μία περίπου ώρα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, αφού στην Κατούνα δεν υπήρχε ασθενοφόρο και πήγε από Αμφιλοχία και Αγρίνιο. Από τα 215 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας τα 100 λειτουργούν ως τράπεζες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις