Η 24ωρη απεργία σε Μετρό, Τραμ, τρόλεϊ και ΗΣΑΠ έχει προκαλέσει… ασφυξία στους δρόμους της Αθήνας από το πρωί της Πέμπτης. Όπως είναι λογικό, παρατηρούνται προβλήματα και καθυστερήσεις στην άνοδο και την κάθοδο του Κηφισού, στη Θηβών, στην Πέτρου Ράλλη, στην Αλεξάνδρας, στη Μεσογείων και την Κατεχάκη, στην άνοδο και την κάθοδο της Κηφισίας, καθώς και σε Βουλιαγμένης και Ηλιουπόλεως.

Μποτιλιάρισμα υπάρχει επίσης και σε Συγγρού, Πειραιώς, Πατησίων, Αμαλίας, Φραντζή, Λαγουμιτζή και λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου. Κλειστές για την κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω συγκεντρώσεων, παραμένουν οι: Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, Πανεπιστημίου και λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από Σέκερη.

Απεργειακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Απεργειακές συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος από την ΑΔΕΔΥ, και το ΕΚΑ, μαζί με σειρά σωματείων και ομοσπονδιών, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΘΑ, εκπαιδευτικοί κλπ. Στη συγκέντρωση επίσης καλούν αντιρατσιστικές οργανώσεις και μεταναστευτικές κοινότητες όπως η ΚΕΕΡΦΑ, η Κοινότητα του Καμερούν και η Πακιστανική Κοινότητα, πρωτοβάθμια σωματεία, κινήσεις γυναικών.

Μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι “η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταθέτει στη Βουλή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.

– Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

– Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.

– Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.

– Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα”.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί αυτή την ώρα συγκέντρωση στο Σύνταγμα μαζί με σωματεία και κινήσεις. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι πάνω από 400 οι συνδικαλιστικές ενώσεις που έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία.

“Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Συγκέντρωση πραγματοποιούν επίσης και στα Προπύλαια πρωτοβάθμια σωματεία.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά κινούνται τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση “μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις