Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς το καθεστώς του lockdown και οι πολίτες σπεύδουν να αξιοποιήσουν την άρση των μέτρων πραγματοποιώντας είτε αποδράσεις από την πρωτεύουσα  και τις μεγάλες πόλεις, είτε επισκέψεις σε εμπορικά καταστήματα για ψώνια χωρίς sms και περιορισμούς.

Από νωρίς το πρωί οι ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε αυτοκίνητα, πλοία και λεωφορεία και εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Με γεμάτες τις βαλίτσες οι Αθηναίοι, άλλοι για Σαββατοκύριακο, άλλοι στο εξοχικά τους κι άλλοι για δουλειά στα νησιά, φεύγουν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί σε όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς όποιοι θέλουν να ταξιδέψουν προς και από τα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό τους να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.

Για σήμερα 15 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο.

Η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, το τελευταίο 24ωρο (από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 14 Μαϊου έως την ίδια ώρα το σήμερα πρωί), σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Συνολικά, εξήλθαν 65.385 οχήματα. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα, πέρασαν 33.998 οχήματα και από τις Αφίδνες 31.387.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο, εισήλθαν από τα συγκεκριμένα σημεία των δύο εθνικών οδών, συνολικά 39.770 οχήματα. Τα 18.120 από τα διόδια Ελευσίνας και τα 21.650 από των Αφιδνών.

Σημειώνεται, ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν από ακριβώς μια εβδομάδα (από τις 06:00 της Παρασκευής 7 Μαίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 8 Μαϊου), εξήλθαν συνολικά 36.267 οχήματα, τα 17.270 από την Ελευσίνα και τα 18.997 από τις Αφίδνες. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο 24ωρο, εισήλθαν, από τα ίδια σημεία, 34.662 οχήματα, τα 15.300 από Ελευσίνα και τα 19.362 από Αφίδνες.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας διεξάγεται κανονικά, χωρίς να έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

Ίδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου σχηματίζονται ουρές στους κεντρικούς δρόμους από εκδρομείς που αναζητούν ανάσες δροσιάς στις παραλίες της Χαλκιδικής.

Την ίδια ώρα, χωρίς sms και ραντεβού για ψώνια βγαίνουν στην αγορά οι καταναλωτές. Η αισιοδοξία είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους εμπόρους, που ελπίζουν να “ζεστάνουν” τα ταμεία τους που εντείνεται και από το γεγονός ότι τις επόμενες δύο Κυριακές τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά.

Τους πρώτους επισκέπτες υποδέχθηκαν χθες τα μουσεία, τα οποία άνοιξαν τις πύλες του, ενώ για πρώτη φορά η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκίνησε στις 12:30 το βράδυ της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις