Από έναν ελαιώνα και κάψιμο κλαδιών ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, και που έχει κυκλώσει το Αλεποχώρι, ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας από την Πολιτική Προστασία.

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης σε ελαιώνα, στις 21:45 και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός του ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε, παράλληλα, πως όλα τα διαθέσιμα μέσα εναέριας πυρόσβεσης έπεσαν στη «μάχη» κατά της μεγάλης πυρκαγιάς. «Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτήρια και ως εκ τούτου, διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση εκατοντάδων πολιτών», προσέθεσε. Στο έργο της κατάσβεση συμμετέχουν συνολικά 265 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ το συντονισμό του έργου της κατάσβεσης έχει αναλάβει το κινητό αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».

Ακόμη, από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 Καναντέρ, 9 Πετζετέλ και ένα Σινούκ του στρατού. Επιπλέον, δύο ελικόπτερα -της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.- συντονίζουν τις επιχειρήσεις. «Το ανακριτικό κάνει τη δουλειά και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε κ. Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε, πάντως, πως και η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι δύσκολη. «Έχουν κάει πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους. Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, στην οποία επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

– Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

– Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

– Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

– Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

– Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

– Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

– Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

– Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

– Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

– Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις