Με τους δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού να έχουν υποχωρήσει σημαντικά και με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες κάτω από τη μονάδα, όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή από τις μάσκες. Σύμφωνα με το OPEN, οι προϋποθέσεις, αλλά και το ποιους θα αφορά το μέτρο «αφαίρεσης της μάσκας», μπορεί να συζητηθούν ακόμα και εντός της εβδομάδας στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Μένει να αποφασιστεί εάν η απαλλαγή από τη μάσκα θα αφορά αποκλειστικά στους εμβολιασμένους – κάτι το οποίο είναι δύσκολο να ελεγχθεί – και αν η άρση του μέτρου θα περιοριστεί αρχικά αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους ή θα επεκταθεί και σε κάποιες κλειστές δραστηριότητες.

Τι τονίζουν οι ειδικοί για την κατάργηση του μέτρου της μάσκας

«Ο δείκτης είναι πάρα πολύ κάλος, οι ενδείξεις πολύ καλές και τις επόμενες εβδομάδες. Σε διάστημα 1 μηνός θα απαλλαγούμε από μάσκες σε εξωτερικούς για όλο τον κόσμο», σημείωσε στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Για το θέμα των μασκών στους εσωτερικούς χώρους μίλησε στην ίδια εκπομπή και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ο οποίος ξεκαθάρισε: «Σε μαζικούς κλειστούς χώρους είναι διαφορετικό. Ομως σε περιορισμένους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκονται λίγα άτομα, πάμε προς αλλαγή. Θα υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες γι όλα αυτά ώστε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση και όχι για άρση, έτσι ώστε να πάμε στην πλήρη απαλλαγή κάποια στιγμή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις