«Υπήρξε κακή διαχείριση της πληροφορίας. Η επιτροπή δεν είπε ποτέ να φύγουν οι μάσκες, αλλά ότι διατηρούνται παντού όπου υπάρχει συνωστισμός», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιωλόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Πάντα υπήρχε θέμα παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι ο εμβολιασμός και το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τον κόσμο για τα οφέλη του.

Είμαι υπέρ της πειθούς και εναντίον της υποχρεωτικότητας, εκτός εξαιρέσεων, όπως όταν μπαίνουν θέματα δεοντολογίας. Ο γιατρός π.χ. πρέπει να προσέχει και να προφυλάσσει τους ασθενείς του. Δε μπορεί να χειρουργεί μολυσμένος ή με γρίπη και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή του.

Ο εμβολιασμός είναι ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να απεμπλακούμε από την συνθήκη της πανδημίας. Πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων σε μέλη της επιτροπής, που εργάζονται σε ιδιωτικούς ομίλους παρχοχής ιατρικών υπηρεσιών σημείωσε: «Είχαμε ζητήσει να υπάρξει μία δήλωση για τη σύγκρουση συμφερόντων. Παρόλο που το είχαμε ζητήσει, ακόμα δεν έχει γίνει κάτι που θα ήταν καλό και σκόπιμο και για την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Η Ελλάδα χρειάζεται σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας που δεν έχει, όπως και σύστημα δημόσιας υγείας που και αυτό δεν έχει, ώστε να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως είναι η πανδημία. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί επιδημιολογική επιτήρηση, απαιτεί καταγραφές κρουσμάτων και μέτρα περιστολής της διασποράς Είναι θέματα δημόσιας υγείας και η Ελλάδα δεν έχει δυστυχώς ανεπτυγμένο ένα τέτοιου είδους σύστημα. Είναι στο χέρι μας να μπει στην πολιτική αντιπαράθεση και στον δημόσιο διάλογο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις