Ο δήμαρχος Μυκόνου προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους στο νησί και ιδιαίτερα όπου υπάρχει συνωστισμός όπως στη Χώρα του νησιού αλλά και την ανανέωση του Green Pass ανά 72 ώρες!

Ο Κωνσταντίνος Κουκάς παράλληλα ζητεί να μην παραταθούν επ ουδενί τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Μύκονο πέραν της 26ης Ιουλίου αλλά και την άμεση αναθεώρησή τους καθώς δεν αιφνιδίασαν μόνο τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία, αλλά έχουν προκαλέσει ήδη ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις μαζικές ακυρώσεις καθώς δόθηκε λανθασμένα η εντύπωση της επιβολής λοκντάουν και του αποκλεισμού του νησιού. Οι προτάσεις του έγιναν στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το βράδυ της Κυριακής και ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Μυκόνου κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης:

  • Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με έμφαση στα σημεία όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, όπως π.χ. στη Χώρα.
  • Ανανέωση του Green Pass των επισκεπτών ανά 72 ώρες.
  • Ενθάρρυνση της απόφασης των επιχειρηματιών του νησιού για την παροχή bonus ύψους 150 ευρώ σε κάθε εργαζόμενό τους που θα εμβολιάζεται.

Ο κ. Κουκάς μίλησε σχεδόν για τορπίλη στις εξαιρετικές τουριστικές επιδόσεις της Μυκόνου το τελευταίο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι το νησί βρισκόταν στο 90% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, της χρονιάς που αποτελεί ορόσημο καθώς ήταν η τελευταία προ πανδημίας.

«Με τα μέτρα εγινε ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ να μην πω και παραπάνω. Οι ακυρώσεις είναι μαζικές, έγινε κακή επικοινωνία και όλο αυτό θεωρηθηκε λοκνταουν ενώ αφορά πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Ο κόσμος όμως νόμισε ότι το νησί έκλεισε».

Κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε – Πολλά τα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την εξέλιξη «άδικη και άστοχη», καθώς όπως είπε όλοι έκαναν αυτό που ζήτησε η Πολιτεία.

«Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας το ποσοστό εμβολιασμένων είναι άνω του 85%, έχουμε διαθέσει περισσότερο από 1 εκ. ευρώ δικών μας πόρων για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, ζητούσαμε από τον περασμένο Δεκέμβριο τη διενέργεια υποχρεωτικού rapid test για την είσοδο στο νησί και εφόσον η Πολιτεία δεν το νομοθέτησε τα διενεργούσαμε κι αυτά από μόνοι μας. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε ένα λάθος που δεν είναι δικό μας. Το λάθος το δικό μας ήταν η επιτυχία μας, ότι ήδη πηγαίναμε πάρα πολύ καλά».

Ο δήμαρχος της Μυκόνου παραδέχτηκε τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα στη λανθασμένη αναγωγή που γίνεται επί του μόνιμου πληθυσμού των 10.000 κατοίκων αντί του πληθυσμού των περίπου 200.000 που φιλοξενούσε αυτές τις μέρες το νησί, η οποία κατά συνέπεια οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Από εκεί και πέρα, κατηγόρησε τηνΠολιτεία ότι δεν έχει μπορέσει ακόμα να βρει λύσεις για το ζήτημα των πάρτι σε σπίτια, στα οποία συνεχίζεται η διασκέδαση όταν κλείνουν τα μαγαζιά: «Ο κόσμος μεταφέρεται στα σπίτια και ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε η Αστυνομία να μπορεί να το σταματήσει λόγω του ασύλου της κατοικίας».

Δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή του νησιού θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Πολιτεία, αλλά δεν άφησε και ασχολίαστο το γεγονός ότι επελέγη η αποστολή μεγάλης αστυνομικής δύναμης στο νησί για την τήρηση των μέτρων: «Το κράτος μας φοβήθηκε και έστειλε 45 άνδρες της ΟΠΚΕ λες και θα κάναμε αντάρτικο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επεσήμανε ότι «μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι ανεμβολίαστοι, αλλά πάρα πολλά κρούσματα είναι εμβολιασμένα», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στο δήμο μου που έχω κλείσει δύο τμήματα στην οικονομική υπηρεσία, από τους 4 οι 3 είναι εμβολιασμένοι και με τις 2 δόσεις εδώ και 1,5 μήνα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις