Προβληματισμός επικρατεί για μια ακόμη εβδομάδα στις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές Αρχές για την εξάπλωση του τέταρτου κύματος κορονοϊού.

Το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουλίου 2021, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ξεπέρασε τους 1.000, έπειτα από ένα μήνα εξιτηρίων και αποκλιμάκωσης και ανήλθε στους 1.045, καταγράφοντας ωστόσο μια συνεχή ελεγχόμενη αύξηση. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη 14 Ιουλίου είχαν γίνει 115 εισαγωγές ασθενών και το περασμένο 24ωρο έγιναν 178, με την εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία να αγγίζει το 55%.

Το ποσοστό του 52% των ενηλίκων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης covid-19 στη χώρα αποτελεί ένα μέτριου ύψους τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέσα στην τελευταία εβδομάδα, από την Τετάρτη 14 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 21 Ιουλίου, καταγράφηκαν 19.223 νέα κρούσματα κορονοϊού και 820 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο covid-19 στο ΕΣΥ. Το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν καταγραφεί 16.258 κρούσματα και 452 εισαγωγές.

Στο υπουργείο Υγείας προετοιμάζονται ως προς την υποδοχή και διαχείριση από τα νοσοκομεία αυξημένου αριθμού ασθενών με covid-19 καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της επιδημίας και η καταγραφή σταθερά υψηλού αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 21ης Ιουλίου, στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου και διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας και ο εκ νέου προγραμματισμός της σε εβδομαδιαία βάση εφεξής δείχνει την επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στην αρχή της εβδομάδας οι απλές κλίνες covid-19 στο ΕΣΥ ανέρχονταν σε περίπου 900 και οι κλίνες ΜΕΘ covid-19 σε περίπου 160. Ωστόσο, οι διοικητές των ΥΠΕ, ιδίως στην Αττική, αντελήφθησαν με βάση τη δυναμική των κρουσμάτων ότι η παραχώρηση κλινών για τις ανάγκες της επιδημίας κορονοϊού ήταν μονόδρομος – τα 1.266 νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη 21 Ιουλίου στο λεκανοπέδιο, ακολουθώντας μια ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαίωσαν τους επικεφαλής των ΥΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, είχαν εισηγηθεί κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης να ενεργοποιηθεί και πάλι το σχέδιο παραχώρησης κλινών covid-19 στα μεγάλα νοσοκομεία, απλών σε αυτή τη φάση, καθώς ο μεγάλος αριθμός των ασθενών είναι νεότεροι σε ηλικία που καλύπτονται με νοσηλεία σε απλή κλινική και δεν οδηγούνται συνήθως σε ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός» θα διαθέσουν από 30 κλίνες στις απλές κλινικές covid-19, παραμένοντας πάντα στην πρώτη γραμμή της επιδημίας. Άλλες 27 κλίνες αναπτύσσονται στον «Ερυθρό Σταυρό», 25 στο Σισμανόγλειο, 22 στο «Γ. Γεννηματάς» και 17 στο Ιπποκράτειο. Συνολικά, το ΕΣΥ στην Αττική θα ενισχυθεί με 151 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό μέχρι την άλλη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο του επιχειρησιακού ενδιαφέροντος των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται εκτός από την Αττική και η Κρήτη. Στα νοσοκομεία του νησιού έγιναν στις 21 Ιουλίου, 18 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων αγγίζει τους 100.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις