Την ώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, εννέα δημοφιλή νησιά της χώρας βρίσκονται στα ίχνη της Μυκόνου, αφού το επιδημιολογικό φορτίου του κορονοϊού σε αυτά ήδη χτυπάει κόκκινο.

Μάλιστα, οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται «κρίσιμες», εξαιτίας και του μεγάλου όγκου αδειούχων που αναμένεται να ταξιδέψει προς τα νησιά. Ως εκ τούτου η απειλή του lockdown πλανάται πάνω από τους συγκεκριμένους προορισμούς, προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα σε υψηλή επιτήρηση βρίσκονται οι εξής περιοχές: Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Μήλος, Ρόδος, Λέρος, Κως, Σίφνος και Σέριφος. Στα παραπάνω νησιά παρατηρείται ανοδική τάση των δεικτών, ωστόσο η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

«Η Μύκονος δεν αποκλείεται να «ξανακλείσει»

Την ίδια ώρα το νησί των ανέμων, ναι μεν βγήκε από το καθεστώς των περιοριστικών όρων,  παραμένει όμως σε επιτήρηση, καθώς ναι μεν τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Είναι προφανές ότι οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή, ένα μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του. Η Μύκονος δεν αποκλείεται να «ξανακλείσει», στην περίπτωση που οι δείκτες διασποράς το απαιτήσουν.

Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι ξεκάθαρο αφού οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κοντά στα 5.000-6.000 ημερησίως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Το μεγάλος άγχος πλέον των επιστημόνων αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου είναι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για το επόμενο δύσκολο στοίχημα μια και εκείνες τις μέρες θα καταγραφεί η μεγαλύτερη μετακίνηση πολιτών εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις