Σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβέρνηση έδωσε εντολή για σαφάρι ελέγχων με ειδικές αποστολές αστυνομικών στα νησιά οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων ειδικά στα νυχτερινά μαγαζιά αλλά και σε άλλους χώρους συνωστισμού.

Στο στόχαστρο των αρχών αλλά και των ειδικών βρίσκονται η Ίος, η Μύκονος ξανά, η Πάρος, η Τήνος, η Σαντορίνη αλλά και το Ρέθυμνο.


Στην Ίο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά
από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι η διενέργεια ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού και εν γένει η τήρηση της τάξης.  Η αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.

Και στην Πάρο πήραν εντολή να μεταβούν για διενέργεια έκτακτων ελέγχων δύο ομάδες ΟΠΚΕ, συνολικά 30 αστυνομικοί και ακόμα 15 ένστολοι από άλλες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ.

Η εγρήγορση των Αρχών στηρίζεται στο γεγονός ότι το ποσοστό θετικότητας  στα νησιά χτυπάει κόκκινο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου 2021 αναφορικά με το ποσοστό θετικότητας η Πάρος «βρίσκεται ψηλά» με ποσοστό 5,51%. Ακολουθεί η Μύκονος με 4,27%, η Τήνος με 4,20%, το Ρέθυμνο με 3,76% και η Σαντορίνη με 3,40%.

Σε ό,τι αφορά την ηπειρωτική χώρα, η κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμό για τη συρροή πιστών στις Εκκλησίες το 15αύγουστο αλλά και για τα πανηγύρια που διοργανώνονται σε πολλές και χωριά ανά την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι εδώ και μήνες έχει ψηφιστεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η διεξαγωγή πανηγυριών και άλλων μαζικών εκδηλώσεων μόνο σε πόλεις και χωριά που έχει εμβολιαστεί το 50% των κατοίκων.

Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι ότι δύσκολα θα μπορέσει η πολιτεία να ελέγξει τόσο τη νομιμότητα όσο και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις. Αν η κατάσταση επιβαρυνθεί δραματικά, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμα και η εντολή ακύρωσης εκδηλώσεων σε περιοχή με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις