Τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στα χωριά Κεχριές -που έχουν εκκενωθεί- και Δάφνη, όπου δημιουργούνται ζώνες προστασίας, έχουν ήδη αναπτυχθεί τουλάχιστον 3 τεράστια μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Αυτήν την ώρα η φωτιά απέχει μόλις εκατό μέτρα από το χωριό Κεχριές όπως δήλωσε στο evima.gr ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναζωπύρωση υπάρχει βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες και ενισχύονται οι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.

To έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο γιατί η περιοχή είναι δύσβατη. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Δ. Βουρδάνος η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά επεκτείνεται βορειοανατολικά με το πύρινο μέτωπο να έχει μήκος 30χλμ. 

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς καθώς έχει αυξηθεί και η ένταση των ανέμων ενώ αραιές είναι οι πτήσεις των εναέριων μέσων σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι έχουν αποκλειστεί 13 χωριά μέχρι τώρα ενώ τα περισσότερα σπίτια κάηκαν στις Ροβιές. Μάλιστα όπως τόνισε στο evima.gr ο κ. Τσαπουρνιώτης το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι στους Αμέλαντες.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Βουρδάνος, μιλώντας στον Alpha επισήμανε τη σημασία δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών ενώ o εκπρόσωπος Tύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας, αναφέρθηκε στην επιχείρηση μεταφοράς των πολιτών με σκάφη του λιμενικού για τη προστασία τους από τις φλόγες:

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας

Στο μεταξύ, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ,η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 03-08-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις