«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι εργαλείο της δημόσιας υγείας», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και στη συνέχεια εξήγησε τους τέσσερις λόγους που απαιτούν την υποχρεωτικότητα.

«Πότε χρειάζεται υποχρεωτικότητα;

Όταν κάτι απειλεί θανάσιμα τη δημόσια υγεία.
Αν έχουμε ένα εμβόλιο ασφαλές κι αποτελεσματικό.
Αν δεν έχουμε κάτι εναλλακτικό για να εφαρμοστεί στους ανθρώπους που αρνούνται το εμβόλιο.
Αν με την υποχρεωτικότητα περιμένουμε μεγάλο όφελος και το περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι εργαλείο συνδικαλιστικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό θα μπορούσε να ήταν το πέναλτι, δηλαδή η διακοπή μισθού. Η υποχρεωτικότητα, σαν υποχρεωτικότητα είναι καθαρά ένα θέμα δημόσια υγείας. Οι στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία θα είναι αποτυχία, γιατί πολλοί υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί. Δεν μπορείς να λες ότι είμαι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά εναντίον της υποχρεωτικότητας».

Τι είπε για την ανεμβολίαστη μικροβιολόγο που πέθανε στην Κρήτη

«Είχε γίνει προσπάθεια από το περιβάλλον της να εμβολιαστεί, αλλά δεν καρποφόρησε. Δέχθηκε επιδράσεις αντιεμβολιαστικές κι από άλλους παράγοντες. Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να το μετανιώσουν, να σκεφτούν τι κάνουν και πόσους ανθρώπους παίρνουν στον λαιμό τους», ανέφερε σχολιάζοντας το τραγικό γεγονός ο κ. Τζανάκης.

«Οι επιπλοκές και παρανέργειες των εμβολίων είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο. Αυτές τις σπανιότατες επιπλοκές δεν μπορείς κάποιος να τις προβάλει εν είδει καθημερινότητας. Το να χρησιμοποιείς ψέματα, παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσεις τη στάση ζωής που έχεις προκαλεί, κάνει ζημιά», πρόσθεσε αναφερόμενους σε όλους όσοι διασπείρουν fake news.

«Οι φήμες λένε ότι παρασύρθηκε από κύκλους αντιεμβολιαστών. Το οικογενειακό της περιβάλλον αν θέλει μπορεί να κινήσει διάφορα πράγματα. Θα πρέπει να δουν αν παρακινήθηκε ή πειθάρχησε σε διάφορες αντιεμβολιαστικές ιδέες για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Μερικοί αρνητές των εμβολίων είναι τόσο αρνητές… ένας ιερέας για να μην παραβιάσει την νηστεία, πέθανε. Δεν δέχθηκε να του μπει η συσκευή υποστήριξης. Αρνούνται ιατρικές πράξεις.», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των «Χριστιανοταλιμπάν», ξεχωρίζοντας τη θέση της εκκλησίας. «Τα μικρά μορφώματα βάζουν ως προμετωπίδα την εκκλησία για να δώσουν κύρος στις πράξεις τους. Δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία και την θρησκεία μας», ανέφερε.

Εξέλιξη της πανδημίας

Σχολιάζοντας τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων είπε ότι είναι «καλά νούμερα, δείχνουν σταθεροποίηση. Υπάρχει μια ελαφρά υποχώρηση. Το είχαμε προαναγγείλει ως απόρροια της μείωσης της τουριστικής κίνησης. Περίμενα την πτώση των κρουσμάτων. Ενδεχομένως μετά τις 15/09 να δούμε περαιτέρω μείωση του δείκτη. Οι «σκληροί» δείκτες καθυστερούν. Θα συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 600-800 θανάτους μηνιαίως. Αυτοί οι θάνατοι σημαίνει ότι θα έχουμε 20-30 θανάτους τη μέρα».

«9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν υπάρξει κάποιος θάνατος εμβολιασμένου θα είναι άνθρωπος άνω των 80 – 85 ετών ή άνθρωπος με κάποιο πρόβλημα υγείας ή λήψη φαρμάκου με ανοσοτροπική δράση. Δεν έχουν ανταποκριθεί ανοσιακά όπως θα έπρεπε στον εμβολιασμό τους. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δίνει ένα 10-15% των νοσηλευόμενων. Το 85% είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μελέτη στο Ισραήλ που έδειξε ότι 10-12 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος και 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί αν έχει εμβολιαστεί σωστά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις