Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται πως έχει η υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά της Καρδίτσας. Αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής στο περιστατικό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι και υγειονομικοί από άλλες περιφέρειες φαίνεται πως προσπάθησαν να λάβουν τις “υπηρεσίες” του κυκλώματος.

“Προέκυψε ότι μέσα στις περιπτώσεις παροχής παράνομων πιστοποιητικών υπάρχουν και άλλοι υγειονομικοί από άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες. Ζήτησα να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ και να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Φάνηκε ότι άλλοι υγειονομικοί αναζήτησαν αυτό το παράνομο δίκτυο για να πάρουν πλαστό πιστοποιητικό” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε επίσης ότι συνολικά οι εμβολιασμοί στον Παλαμά ήταν 31.000 και όχι 44.000, συνδέοντας τον αυξημένο αριθμό με το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη δομή υγείας γινόταν εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Pfizer που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση.

Τόνισε δε ότι ήδη διεξάγεται ΕΔΕ και έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην διοικητική υπάλληλο που εμπλέκεται.

Τσουχτερά πρόστιμα στους υγειονομικούς με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης έστειλε αυστηρότατο μήνυμα προς τους υγειονομικούς ότι “η κυβέρνηση είναι κάθετη απέναντι σε κάθε πράξη που πάει να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα εμβολιασμού”.

Αφορμή ήταν η τροπολογία που κατέθεσε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την θεσμοθέτηση του λόμπινγκ και προβλέπει τη διευκόλυνση των υγειονομικών που είναι σε αναστολή να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, ακόμα και με την πρώτη δόση εμβολιασμού και με την δέσμευση ότι θα τον ολοκληρώσουν καθώς και αυστηρά πρόστιμα σε όσους υγειονομικούς χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

“Η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το μέτρο του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Οι αρνητές δεν θα μπορούν να είναι στο σύστημα υγείας αν δεν εμβολιαστούν”, τόνισε και πρόσθεσε: “Με την τροπολογία η κυβέρνηση δείχνει ένδειξη καλής θέλησης. Αν εμβολιαστούν τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν άμεσα στο σύστημα υγείας. Δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση”.

Και ο κ. Πλεύρης συνέχισε: “Με την τροπολογία αυστηροποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο και ενώ υπάρχουν κυρώσεις, κρίναμε ότι πρέπει να μπουν και για αυτόν που πάει να ζητήσει ψευδές πιστοποιητικό ή δηλώσει ψευδώς ότι έχει νοσήσει. Πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτό το ελέγχουμε τώρα και το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για κάθε πράξη. Η σαφήνεια είναι ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε κανείς να δυναμιτίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού”.

“Έχουμε ένα συνολικό πλαίσιο για όλους τους υγειονομικούς. Λυπούμαστε αν τους βγάζουμε σε αναστολή, όμως η πράξη αυτή είναι μέγιστης σημασίας και δείχνει ροπή για εγκληματική πράξη. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει συζήτηση. Όμως στην κυβέρνηση είμαστε κάθετοι σε κάθε πράξη που πάει να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα”, επεσήμανε.

Το σχόλιο Πλεύρη για τον εμβολιασμό Πολάκη

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, “η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα και από το 84% των εμβολιασμένων στον τομέα της υγείας έφθασε στο 94%”. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πλεύρης, σχολίασε και τη χθεσινή φωτογραφία του πρώην αναπληρωτή Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, με εμβολιασμένους γιατρούς.

“Χαιρετίζουμε και τους ιδιώτες γιατρούς και βουλευτές γιατρούς που πήγαν και εμβολιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν χθες γιατί ξέρανε ότι ήταν ζήτημα χρόνου να τους βρούμε. Δεν είναι ευχάριστο αλλά στη ζυγαριά της ατομικής επιλογής και της δημόσιας υγείας αυτό που βάζουμε πρώτη γραμμή είναι η δημόσια υγεία”, υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έχει υπογραφεί η πράξη για την πλήρωση 530 θέσεων γιατρών και μέσα σε αυτές είναι οι προσλήψεις για τη λειτουργία της ΜΕΘ Παπανικολάου ενώ σύντομα το ίδιο θα γίνει και με τις προσλήψεις νοσηλευτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις