Τρίτη δόση εμβολίου: Το ενδεχόμενο να κινηθεί στο ζήτημα της τρίτης δόσης του εμβολίου όπως το Ισραήλ φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η Αθήνα δεν αποκλείεται να διαθέσει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό, όπως στο Ισραήλ όπου το τρίτο “τσίμπημα” είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.

Κατά τις ίδιες πηγές, εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθυστερήσει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση μελετά πάρα πολύ σοβαρά την πιθανότητα να προχωρήσει “μόνη της”, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ.

Κριτήριο για την χορήγηση της τρίτης δόσης θα είναι το διάστημα που έχει παρέλθει από την δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού μάλιστα είναι θέμα ημερών να οριστικοποιηθεί εάν η αναμνηστική δόση θα γίνεται 6 ή 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν αρχίσει ήδη να στέλνονται τα πρώτα sms στους ανοσοκατασταλμένους για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση, με την σχετική πλατφόρμα να ανοίγει αύριο.

Ξεκάθαρος ο ΠΟΥ: Χωρίς επιστημονική βάση η τρίτη δόση στο σύνολο του πληθυσμού

Η πιθανότητα χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης σε όλους προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα. Στη Γαλλία ξεκίνησε η χορήγησή της σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού: στους ηλικιωμένους, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους και στα πρόσωπα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στο Ισραήλ, όπως προείπαμε, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Στις ΗΠΑ η εκστρατεία αυτή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οΠΟΥ έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις