Οδοντίατροι για rapid test: Αντιδρούν οι οδοντίατροι με τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή στα οδοντιατρεία τους, καθώς πλέον οι εμβολιασμένοι ασθενείς οφείλουν να προσέρχονται με αρνητικό rapid test ενώ οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό μοριακό test (PCR).

Για «διάχυτη αγανάκτηση» στον κλάδο έκανε λόγο ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. «Δεν μπορείς ένα οδοντιατρείο που έχει γίνει ένα «φρούριο» -με δικές μας δαπάνες- λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης να το διαχειρίζεσαι όπως ένα μέρος που συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες όπως για παράδειγμα στην εστίαση. Εμείς έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες και έτσι στα οδοντιατρεία δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, προσέρχεται μόνο ένας συνοδός σε περίπτωση ανηλίκου ή ΑΜΕΑ και αυτός για συγκεκριμένη ώρα, ενώ δεν ταυτίζονται δύο ραντεβού άρα υπάρχει μόνο ένας ασθενής στον κλινικό χώρο» είπε ο κ. Σταθόπουλος.

εργαλεία οδοντιατρείο

Στη συνέχεια μίλησε για «αυθαίρετη νομοθεσία» εκ μέρους της Πολιτείας η οποία «δεν έχει σταθεί» όπως υπογράμμισε στους οδοντιάτρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξέφρασε την αγωνία του πως οι πολίτες δεν θα προσέρχονται στα οδοντιατρεία καθώς «θα καταντήσουν τα τεστ να στοιχίζουν περισσότερο από την παροχή υπηρεσιών» αφού υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 40 ραντεβού.

«Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες» είπε και επικαλέστηκε μελέτες της διεθνούς βιβλιογραφίας σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος στα οδοντιατρεία με τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ελάχιστος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οδοντίατρους.

Οδοντίατροι για rapid test: Δε θα ζητούν rapid test οι οδοντίατροι της Ηπείρου

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας τονίζουν πως δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τον οδοντιατρικό κλάδο η οδηγία που προβλέπει υποχρεωτική επίδειξη οποιουδήποτε πιστοποιητικού εμβολιασμένου ασθενών και συνοδών ή αποτελέσματος τεστ (rapid ή PCR) κατά την επίσκεψή τους στο οδοντιατρείο.

Οι οδοντίατροι, σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους, είχαν επισημάνει ότι δε χρειάζεται να υποβάλλουν ασθενείς και συνοδούς σε πρόσθετη ταλαιπωρία, αλλά και κόστος, αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούν, λόγω της φύσης των ιατρικών πράξεων που εκτελούν, είναι ιδιαίτερα αυστηρά και τηρούνται από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.

«Επαναλαμβάνουμε πως τασσόμαστε υπέρ του εμβολιασμού κατά της νόσου covid-19, καταγράφοντας συντριπτικά ποσοστά εμβολιασμένων συναδέλφων και προσωπικού, προκειμένου να λήξει σύντομα η παρούσα πανδημία», τονίζουν οι Σύλλογοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις