Μάτι φωτιά: Την παραπομπή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών των 27 εκ των αρχικά 28 κατηγορούμενων για την καταστροφική και φονική φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 με τους 102 νεκρούς και τα τουλάχιστον 32 άτομα με βαριές σωματικές βλάβες, εισηγείται ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης, προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο εισαγγελέας έκρινε επίσης πως δεν προκύπτουν ευθύνες για τον συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Η πρόταση του εισαγγελέα στηρίζεται στην άποψη πως οι ευθύνες των κατηγορουμένων ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού-συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών Αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (μη έγκαιρη εκκένωση οικισμών, μη απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, μη άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με την δικογραφία.

Για πλημμελήματα η παραπομπή

Στην 680 σελίδων πρότασή του ο εισαγγελέας ακολουθεί την εξ αρχής θέση της Εισαγγελίας περί πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα καθώς κατά την άποψή του από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε ενδεχόμενος δόλος των υπευθύνων.

Συγκεκριμένα ζητά να παραπεμφθούν για:

-Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή
-Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή, από υπόχρεο δια παραλείψεως και
-Εμπρησμός από αμέλεια εναντίον του 65χρονου που άναψε τη φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα στο Νταού Πεντέλης.
-Σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι βαρύτατες αμέλειες των κατηγορουμένων που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς συνίστανται στα εξής:
-Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
-Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
-Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
-Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
-Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
-Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
-Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλοιώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
-Ανετοιμότητα
-Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις