Εντός της ημέρας αναμένεται να παραδοθεί στις Αρχές ο τρίτος επιβαίνων του οχήματος που καταδιώχτηκε από αστυνομικούς στο Πέραμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του OPEN. Πρόκειται για έναν 15χρονο ο οποίος είχε καταφέρει να το σκάσει από το σημείο κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

«Θα φανερωθεί το παιδί σήμερα με τον δικηγόρο του» είπε ο γαμπρός του 20χρονου, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Ο ίδιος παράλληλα, επεσήμανε πως ο έτερος ανήλικος, ο 16χρονος που τραυματίστηκε, είναι στο νοσοκομείο και κινδυνεύει η ζωή του. «Κρίμα στο παλικάρι που έφυγε» είπε τονίζοντας: «Με τρία μωρά η γυναίκα του τι θα κάνει; Πώς θα τα κάνει πέρα. Δεν έκλεβε, κρίμα στο παληκάρι. Έβγαζε ένα μεροκαματάκι να φάνε τα παιδιά του» ανέφερε ο κ. Παύλος, για τον 20χρονο που δέχτηκε δεκάδες πυροβολισμούς. «Δεν έκλεβε, δεν ξέρω πώς μπλέχτηκε εκεί» συμπλήρωσε και ανέφερε πως εργαζόταν για να ζήσει την οικογένειά του.

Ερωτώμενος για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες και για το εάν υπάρχει πρόθεση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, σημείωσε πως «αυτό εξαρτάται από τον νόμο» και κατήγγειλε πως «μας βλέπουν του κλώτσου και του μπάτσου». «Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι; Δεν μας βάζουν σε δουλειές. Αναγκάζονται τα πιτσιρίκια να πάνε να κλέψουν, όπως έγινε το συμβάν. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά» είπε.
Όσον αφορά στη δολοφονία, είπε πως οι αστυνομικοί θα έπρεπε να πυροβολήσουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου. «Έπρεπε να έχουν σκάσει τα λάστιχα, δεν έπρεπε να βγάλουν το όπλο και να κάνουν σαν να σκοτώνουν μπεκάτσες».

«Για τους αστυνομικούς λειτουργεί η εκπαίδευση και το ένστικτο»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε σχετικά ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας. «Το Πέραμα ήταν η κατάληξη της διαδρομής. Δεν έγινε εκεί η αρχή της καταδίωξης. Κανένας αστυνομικός δεν πρέπει να πάρει εντολή για να πυροβολήσει. Ο αστυνομικός είναι εκπαιδευμένος και κρίνει μόνος του πότε πρέπει να πυροβολήσει. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ακινητοποιήθηκε λόγω του λεωφορείου το όχημα, ο νεαρός έβαλε όπισθεν και πάτησε γκάζι» είπε ο κ. Μπαλάσκας.

Απαντώντας στο γιατί δεν πυροβόλησαν οι αστυνομικοί στα λάστιχα του οχήματος, ο ίδιος είπε ότι «εκείνα τα δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικά γιατί λειτουργεί το ένστικτο και η εκπαίδευση για τους αστυνομικούς. Είχαν εμπλακεί δύο ομάδες αστυνομικών σε αυτή την καταδίωξη».

«Δεν έχω ακούσει ποτέ να λέει το κέντρο “μη συνεχίζετε την καταδίωξη”»

«Το να λέει το κέντρο “μη συνεχίζετε την καταδίωξη” δεν το έχω ακούσει ποτέ. Κάποιοι έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει η καταδίωξη για να μην κινδυνεύσει κόσμος. Δεν υπάρχει καταδίωξη χωρίς να κινδυνεύσει κόσμος. Το αν ακούστηκε από το κέντρο είναι υπό διερεύνηση και θα φανεί» τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

«Δεν γνωρίζω γιατί κρατούνται οι αστυνομικοί. Κρατούνται προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Κανονικά κρατείται κάποιος όταν είναι ύποπτος φυγής, όπως ξέρω εγώ. Αυτοί είναι οικογενειάρχες αστυνομικοί. Αλλά νομίζω ότι προβλέπει ο νόμος την κράτησή τους με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Στην προκειμένη περίπτωση ενδεχομένως να υπήρξε αυτό και για αυτό να κρατούνται οι αστυνομικοί» συνέχισε.
«Αν το άτυχο παλικάρι συνέχιζε την όπισθεν πάνω από τα κορμιά των αστυνομικών, θα τους είχε κάνει κιμά»

Σύμφωνα με τον ίδιο «πυροβόλησαν τόσοι άνθρωποι. Αυτό καταδεικνύει ότι τόσοι πυροβολισμοί δεν έχουν ποτέ ανθρωποκτόνο πρόθεση, και επίσης κάτι ήθελαν να σταματήσουν όλοι μαζί. Αν το άτυχο παλικάρι δεν έβγαζε το πόδι του από το γκάζι και συνέχιζε την όπισθεν πάνω από τα κορμιά των αστυνομικών, θα τους είχε κάνει κιμά. Το μυαλό των συναδέλφων πήγε στο ότι πρέπει να σταματήσει το όχημα. Προφανώς αυτό τους έφερε στο σημείο να ρίξουν αυτές τις βολές ακινητοποίησης. Αυτό απορρέει από την εκπαίδευσή μας» υποστήριξε ο ίδιος.

«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κράτηση των αστυνομικών»

Όπως είπε «είναι κρατούμενοι οι αστυνομικοί και θα πάνε την Τετάρτη στον ανακριτή. Κάθε αστυνομικός είναι οικογενειάρχης, φεύγει από το σπίτι του. Δεν είναι ύποπτος φυγής. Κρατάνε τα παιδιά μέσα στη ΓΑΔΑ σαν να είναι κακούργοι. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κράτησή τους» τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.
Πότε πυροβολεί ένας αστυνομικός

«Πρέπει να πυροβολήσεις τον αστυνομικό, να μην τον πετύχεις ή να τον τραυματίσεις, για να ανταποδώσει ο αστυνομικός τον πυροβολισμό. Εκτός αν ο αστυνομικός κάνει βολές ακινητοποίησης για να προλάβει τραυματισμό ή θάνατο. Ρωτάνε πολλοί γιατί πυροβόλησαν αφού δεν είχαν όπλο. Πρώτον οι αστυνομικοί δεν ήξεραν ότι οι καταδιωκόμενοι δεν είχαν όπλο, και δεύτερον όταν έβαλε όπισθεν για να πέσει πάνω στους αστυνομικούς ο οδηγός, καταλαβαίνετε ότι είτε είχε είτε δεν είχε όπλο, ο αστυνομικός κάνει χρήση του όπλου» σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας αναφορικά με το πότε ένας αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του.

«Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όταν κυνηγάς στις 2 η ώρα κάποιον με 180 χιλιόμετρα, δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου. Αν ήταν Ρομά, αν ήταν Έλληνας, ή κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκαν κατά του Ρομά, καθώς δε γνώριζαν καν ότι ο οδηγός ήταν Ρομά. Ιδιαίτερα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι κάποια παιδιά που παίρνουν 800 ευρώ και βγαίνουν από το σπίτι τους και είναι με το ένα πόδι στον τάφο» σημείωσε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις