Παπαευαγγέλου:  «Βρισκόμαστε μέσα στο 4ο κύμα με μια σημαντική έξαρση της πανδημίας και πολύ μεγάλη έξαρση σε όλη την επικράτεια» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και σημείωσε πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως παρατηρείται μικρή αύξηση στις μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών.

Πλέον, υπολογίζεται πως υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 1 στα 4 στην Αττική, πάνω από 7,500 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 3.000 στη Λάρισα.
Ελέγχεται καθημερινά το 2% του πληθυσμού

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το τέστινγκ είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς το τελευταίο διάστημα, ελέγχεται το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Ωστόσο, σημείωσε πως η θετικότητα στις στοχευμένες μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη στο 3,75%.

Η πίεση το ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική, έχουμε αύξηση που αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες είπε η λοιμωξιολόγος και σημείωσε πως η πληρότητα ΜΕΘ είναι 88% στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 97%.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον χάρτη επιδημιολογικής επιβάρυνσης, 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο επίπεδο 5, το ανώτερο επίπεδο που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές.

Απόλυτη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και διάδοσης

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας.
Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφέρεια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 65 ετών.
Όπως είπε, στο Ρέθυμνο και τη βόρεια Αττική, όπου η γενικότερη εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι τόσο υψηλή, η θνητότητα δεν αυξάνεται καθώς η εμβολιαστική κάλυψη των ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.
Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις