Λύματα κορονοϊός: Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για το πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου, στον ΣΚΑΪ. Ο μόνος ανησυχητικός δείκτης, όπως είπε, είναι αυτός των διασωληνωμένων και των θανάτων, ο οποίος μετά τη μείωση των κρουσμάτων θέλει χρόνο για να υποχωρήσει.

«Εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί. Το ίδιο και το ιικό φορτίο στα λύματα. Ωστόσο, στην Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό» δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης. «Η κατάσταση έχει ελεγχθεί και ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι γύρω στο 1 και η θετικότητα είναι 1,2-1,5. Είναι καλοί οι δείκτες, ενώ αυξάνει και ο ρυθμός εμβολιασμού», πρόσθεσε.

«Επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε “κόκκινες” περιοχές»

Ο μόνος ανησυχητικός δείκτης, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, είναι ο δείκτης των διασωληνωμένων και των θανάτων, τονίζοντας ότι θέλει ένα μήνα μετά τη μείωση των κρουσμάτων για να υποχωρήσει. «Η μεγάλη εικόνα λέει ότι έχουμε έναν ρυθμό αύξησης των απωλειών, ο οποίος βαίνει μειούμενος. Δεν έχει την τάση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι πάμε σε έναν κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας που θα είναι γύρω στο 90-95 και κάποιες μέρες ίσως δούμε και 100», επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως θα έπρεπε να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε «κόκκινες» περιοχές, ενώ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί τονίζοντας ότι η τρίτη δόση παρέχει σημαντική προστασία μέσα σε μια εβδομάδα από τη χορήγησή της.

Πάντως, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα μέτρα λειτουργούν και ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με κάποιους περιορισμούς μεν, πολύ καλύτερα όμως από πέρυσι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις