Η ομιλία που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος στο πλαίσιο της συνάντησής του με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών.

«Είστε η μνήμη της Ευρώπης, χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα» τόνισε ο Ποντίφικας, ο οποίος συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Σάββατο.

Η επιστροφή του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 41 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας και αποτελεί και ένα ακόμα έμπρακτο βήμα προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, μετά το σχίσμα του 1054.

Συγκινητικές ήταν οι αναφορές του Πάπα Φραγκίσκου σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως η αναγκαιότητα υπέρ του εμβολιασμού και η μέριμνα για τους πρόσφυγες, ενώ υψηλού συμβολισμού χαρακτηρίζονται τα μηνύματα του «Πάπα των Φτωχών» για τις κοινωνικές ανισότητες και το δράμα των προσφύγων.

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα, αλλά και πρόκληση. Το έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως η προοπτική του εμβολιασμού σε όλο τον πλανήτη ανάγεται στο πιο μεγάλο ζήτημα δικαιοσύνης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχτηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη σύντομη συνομιλία τους, ο Πάπας θυμήθηκε την προηγούμενη συνάντησή τους στην Λέσβο το 2015, και ευχήθηκε για την συνέχιση της συνεργασίας των δύο εκκλησιών στα μεγάλα ζητήματα της εποχής, με έμφαση σε θέματα φιλανθρωπίας και συνεργασίας των λαών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -μεταξύ άλλων- έστειλε μήνυμα και για την πανδημία, λέγοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να πάψουν να φοβούνται και να ακούσουν την επιστήμη.

Την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ποντίφικα, ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς άξονες της Αθήνας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου

18:45 Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΛΕΣΒΟΣ-ΑΘΗΝΑ
09:15 Αναχώρηση για Μυτιλήνη
10:10 Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
10:45 Επίσκεψη στους Πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»
12:15 Αναχώρηση για Αθήνα
13:10 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»
16:45 Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
19:00 Εθιμοτυπική Επίσκεψη της Α.Μ. Ιερωνύμου στον Άγιο Πατέρα στην Αποστολική Νουντσιατούρα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
ΑΘΗΝΑ-ΡΩΜΗ
08:15 Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα
09:45 Συνάντηση με τους Νέους στο Δημοτικό Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών (Ευκαλύπτων 20, Μαρούσι)
11:15 Αποχαιρετιστήρια Τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
11:30 Αναχώρηση για Ρώμη

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις