Πρασσάς μετάλλαξη Όμικρον: Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στο κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεαστεί από την μετάλλαξη «Όμικρον», αναφέρθηκε ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, μιλώντας την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, στην ΕΡΤ.

Στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού «κρούοντας καμπανάκι» σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Τα αναχώματα είναι να τρέξουμε για αναμνηστική ή καλύτερα συμπληρωματική δόση, ενώ για τους ανεμβολίαστους ο χρόνος τελείωσε, γιατί τεράστιο κομμάτι θα μολυνθεί τον επόμενο μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρασσάς.

Και πρόσθεσε: «Υπό τον κίνδυνο να σηκωθεί πελώριο κύμα κρουσμάτων και να νοσήσουν όλοι ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία θα δεχτούν πρωτοφανείς πιέσεις ενώ δεν υπάρχει περιθώριο με 700 διασωληνωμένους. Θα μολυνθεί και υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τεράστια κενά, ενώ απαιτείται το μάξιμουμ».

«Η μετάλλαξη Όμικρον επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις»

«Ο ερχομός της Όμικρον, επιφυλάσσει, πιθανόν σε ένα μήνα, πάρα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για το ΕΣΥ. Αυτό είναι το διακύβευμα, ενώ ακόμη και στη Νορβηγία ζήτησαν από το στρατό να βοηθήσει σε επιτάχυνση του προγράμματος για την τρίτη δόση εμβολιασμού», επισημαίνει ο καθηγητής.

Πρασσάς μετάλλαξη Όμικρον: «Πρώτη φορά θα δούμε τέτοιο τσουνάμι μολύνσεων»

«Αναμένεται πρώτη φορά τέτοιο τσουνάμι μολύνσεων και μπαίνουμε σε κατάσταση συναγερμού και στον Καναδά, παρ’ όλο που είμαστε στο 90% διπλοεμβολιασμένοι και το ΕΣΥ μας δεν έχει πίεση, με το πολύ 6 θανάτους ημερησίως τους 4 τελευταίους μήνες», αναφέρει ο κ. Πρασσάς.

Και προσθέτει: «Όμως με την Όμικρον, τα κρούσματα διπλασιάζονται κι έχουν πάει ξαφνικά στα 1500 από 400- 500».

«Ας μην κάνουμε τα παιδιά τοξικά»

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και τα παιδιά, ο κ. Πρασσάς ανέφερε: «Είναι σε μικρότερο ρίσκο, αλλά εμβολίασα ήδη την πεντάχρονη κόρη μου και θεωρώ ότι είναι καλή ευκαιρία να εξηγήσουν οι γονείς στα παιδιά ότι οι μεγάλες συλλογικές κρίσεις απαιτούν και ενσυναίσθηση. Ας περάσουμε μετά τον εμβολιασμό από ένα κέντρο ανοσοκατασταλμένων, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι εκτός από το δικό τους καλό, κοιτάνε και το κοινό. Ας μην κάνουμε τα παιδιά τοξικά, ας χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με την υγεία. Πέντε εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχει ούτε ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας».

Εμβόλιο Pfizer: Προστατεύει από τη νοσηλεία και στην περίπτωση της Όμικρον, αναφέρει μελέτη

Δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται πως προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, έδειξε μια μεγάλη μελέτη στον πραγματικό κόσμο σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της Όμικρον, καθώς η χώρα δίνει μάχη εναντίον μιας έξαρσης των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή.

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το μεγαλύτερο νοτιοαφρικανικό φορέα ιδιωτικής υγειονομικής ασφάλισης, την Discovery Health, βασίζεται σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ Covid-19 που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 78.000 από τα οποία αποδόθηκαν στην Όμικρον.

Τα 78.000 αποτελέσματα δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την παραλλαγή, η οποία έχει χαρακτηριστεί «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει περίπου 550 αλληλουχίες της Όμικρον. Από το Νοέμβριο η παραλλαγή αυτή είναι υπεύθυνη για το 78% των αλληλουχιών, για μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό απ’ ό,τι η παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχούσε προηγουμένως.

Από τη μελέτη στον πραγματικό κόσμο υπολογίστηκε πως, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία στη διάρκεια της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων και 33% προστασία από τη μόλυνση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από την προστασία κατά 80% από τη μόλυνση και κατά 90% από τη νοσηλεία που ίσχυε για την παραλλαγή Δέλτα.

Η Discovery Health επισήμανε πως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από τα αποτελέσματα»

Ωστόσο, η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως προσφέρει καλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία την ώρα που κυκλοφορεί μια πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί εξαιρετικά από τα αποτελέσματα», υπογράμμισε η Γκρέι σε δήλωσή της.

Η ανάλυση δείχνει επίσης πως η προστασία από τη νοσηλεία διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, στους ανθρώπους από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις