Γκίκας Μαγιορκίνης: Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» με τον κορονοϊό, εξήγησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, «ανοσία της αγέλης» είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο πληθυσμός έχει φτάσει σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορονοϊό, σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορονοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορονοϊό κάποιος που νόσησε με τη μετάλλαξη Όμικρον, απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Όμικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Πως θα περάσουμε το Πάσχα

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.

Τέλος, και σχετικά με τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις