Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία κινητοποίηση στρατού και δυνάμεων για την Αττική Οδό προκειμένου κατ’ αρχάς να βοηθήσει όσους είναι εγκλωβισμένοι και να παρέχει σε αυτούς, ό,τι χρειάζονται, όπως τρόφιμα ή νερό και όπου είναι εφικτό να τους μετακινήσει με ασφάλεια.

Η επιχείρηση του στρατού γίνεται αυτή την ώρα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί χιονίζει πολύ και πρόκειται για δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβισμένα.

Στην επιχείρηση μετέχουν επίλεκτες μονάδες του Στρατού, βαριά μηχανήματα κλπ. Επίσης ασθενοφόρα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η περιοχή της Αττικής θα βρίσκεται στο επίκεντρο του χιονιά καθ’ όλη τη νύχτα της Δευτέρας. Το χιόνι θα συνεχίσει να πέφτει τουλάχιστον έως τις 6 το πρωί, αυξάνοντας τη χιονόστρωση, λόγω και της χαμηλής θερμοκρασίας.

Το μέτωπο της σφοδρής κακοκαιρίας κινείται με κατεύθυνση προς το νότο. Γι’ αυτό και εκτός της Αττικής, η έντονη χιονόπτωση κατά τις βραδινές ώρες μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης θα επηρεάσει επίσης την ανατολική πλευρά.

Καθώς θα περνούν οι ώρες της νύχτας, θα σημειωθεί ενίσχυση της χιονόπτωσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η ως άνω πρόγνωση για τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας βασίζεται στις εκτιμήσεις του Θεόδωρου Κολυδά, διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

LIVE η πορεία της «Ελπίδας» στη χώρα

Επίσης, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο έχει εκδώσει η ΕΜΥ, επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός, ειδικά δε στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα προβλέπεται να είναι ολικός σε πολλά σημεία.

Η χώρα μας πλήττεται από το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα του καιρικού συστήματος «Ελπίς», με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις -ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου- και τους βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 20:00 έως και τις 02:00, αναμένεται να σημειωθούν εξάρσεις της κακοκαιρίας στη Βορειοανατολική και τη Δυτική Αττική. Καθώς θα προστίθεται φρέσκο επιπλέον χιόνι, συνολικά το ύψος του θα φτάσει στα ορεινά τα 40 εκ., στα πεδινά ή όπου το υψόμετρο δεν είναι μεγάλο, στα 20 με 25 εκ.

Η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει σε φάση ύφεσης από το πρωί/μεσημέρι της Τρίτης.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo, επιδεινώνονται τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την περιοχή της Αττικής για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τρίτης 25/01/2022, παρουσιάζεται στο χάρτη που ακολουθεί. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης εκτιμώνται κυρίως για τα βόρεια τμήματα της Αττικής.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, τα φαινόμενα θα διατηρηθούν ισχυρά τις επόμενες ώρες στην πρωτεύουσα, με σφοδρές χιονοπτώσεις και κεραυνούς.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα διατηρηθούν μέχρι αύριο το μεσημέρι σε όλες τις περιοχές, εκτός από το Αιγαίο που θα χιονίζει και την Τετάρτη, με μικρότερη ωστόσο ένταση.

Από την Πέμπτη, οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν σε ολόκληρη τη χώρα ενώ από την Παρασκευή αναμένεται και άνοδος της θερμοκρασίας.

Χάος στους δρόμους

Στη δίνη της «Ελπίδας» στροβιλίζεται ολόκληρη η χώρα, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να δημιουργούν σκηνικό παράλυσης σε κεντρικούς οδικούς άξονες και τους οδηγούς να βρίκονται εγκλωβισμένοι επί ώρες στα οχήματά τους, βιώνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.

Η αδιανόητη κατάσταση στην Αττική Οδό, για την οποία διατάχθηκε εισαγγελική παρέμβαση, προκαλεί πρωτοφανείς συνθήκες, το τελευταίο 24ωρο στους δρόμους.

Η δυσμενής αυτή κατάσταση δεν άργησε να κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων που πλημμύρισαν από σχόλια. Μάλιστα, χρήστης του Twitter περιγράφοντας τις στιγμές ταλαιπωρίας στην Αττική Οδό, έγραψε ότι οι οδηγοί έφτασαν στο σημείο να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους και να μπουν στον Προαστιακό για να απεγκλωβιστούν από την κίνηση και να φύγουν από τον σταθμό της Κάντζας.

Παρά τις σαφείς και έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, ο κρατικός μηχανισμός (κυρίως δια της Πολιτικής Προστασίας), η Περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι, αλλά και η απρονοησία πολιτών, που αψήφησαν τις συστάσεις για αποφυγή των μετακινήσεων, συνέβαλαν με τον τρόπο τους, τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις στο επικίνδυνο χάος, που προέκυψε από το πρωί της Δευτέρας στο οδικό δίκτυο.

Η εθνική οδός ουσιαστικά κόπηκε στα δύο, στα γνωστά σημεία και αυτή τη φορά (στο ύψος της Κηφισιάς και προς τα πάνω), οι κεντρικοί οδικού άξονες εμφανίζουν μία αδιανόητη εικόνα συμφόρησης, ενώ στο επιμέρους οδικό δίκτυο τα πράγματα -ειδικά στους δήμους της βόρειας Αθήνας- είναι εφιαλτικά. Ακόμα και στην Αττική Οδό, όπου αρχικά φαινόταν να υπάρχουν τα λιγότερα προβλήματα, σταδιακά η κατάσταση είναι χαοτική, με τον οδικό άξονα να γίνεται απροσπέλαστος, με ουρές χιλιομέτρων.

Η συνεργασία μεταξύ των φορέων ήταν μόνο στα χαρτιά, παρά τις συνεχείς συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, ο κίνδυνος για το κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές υποβαθμίστηκε, υπήρξε πλήρης αδυναμία υποστήριξης των μεγάλων οδικών αξόνων της πρωτεύουσας και ελλιπής προετοιμασία των δήμων υψηλής ευαλωτότητας, όπως ο Χολαργός ή η Αγία Παρασκευή, ο Γέρακας και άλλοι, με αποτέλεσμα ένα απέραντο φρακάρισμα.

Για την εθνική οδό ξέσπασε ήδη διαμάχη ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τη Νέα Οδό. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης απέδωσε ευθύνες στην εταιρεία που διαχειρίζεται την εθνική οδό, δηλώνοντας από νωρίς το πρωί πως έπρεπε να βγάλει μηχανήματα και να καθαρίσει τον εθνικό δρόμο, για να μην κοπεί η χώρα στα δύο. Είπε επίσης (μιλώντας στο Open) ότι η Νέα Οδός είχε δεσμευτεί στις συσκέψεις που έγιναν και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι η Αθηνών-Λαμίας θα έμενε ανοιχτή. Κατήγγειλ, δε, την εταιρεία Νέα Οδό, καθώς επέλεξε να εκτρέψει όλα τα βαρέα οχήματα και εκείνα που δεν έχουν αλυσίδες χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει όλοι οι αστικοί δρόμοι και τα μηχανήματα να μην μπορούν να κινηθούν, για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Ωστόσο, για μεγάλες λεωφόρους όπως η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Κατεχάκη, η Μαραθώνος, η Συγγρού και άλλες ανάλογες, όπου τα προβλήματα έφτασαν στο βαθύ κόκκινο και την απελπισία, δεν ακολουθήθηκε κάποιο αποτελεσματικό σχέδιο. Είτε για την ενοικίαση και τη χρήση των μηχανημάτων, που θα επιφορτίζονταν με τον καθαρισμό των δρόμων αυτών, είτε με τον συντονισμό, την επάρκεια και τη σωστή επιλογή του χρόνου στο ρίξιμο του αλατιού στους δρόμους αυτούς. Με βάση κάποιους αρχικούς υπολογισμούς, η επιχειρησιακή ικανότητα ήταν εντελώς εκτός των αναγκών, αφού μέσα σε πέντε ώρες, καθαρίστηκαν μόλις 15 χιλιόμετρα από ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε το χάος που έχει δημιουργηθεί στην Αττική Οδό με τους εγκλωβισμένους οδηγούς και την ταλαιπωρία που αυτοί υπέστησαν από νωρίς το πρωί -και, κάποιοι εξ αυτών, εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και έως αυτή την ώρα.

Ειδικότερα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης , στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για τα αδικήματα της διατάραξης συγκοινωνιών και της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης, εισαγγελέας κ. Αντώνης Ελευθεριάνος.

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από την έντονη χιονόπτωση στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις