Μαριαννίνα Κριεζή: Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πόλη που την έλεγαν «Λιλιπούπολη».

Σ’ αυτή την πόλη κάθε πρωί  ο δημοσιογράφος Μπρίνης καλούσε μικρούς και μεγάλους με το προσκλητήριο “Εδώ Λιλιπούπολη” σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Το «Εδώ Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκεσε μέχρι το 1980. Η σειρά ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι. Η εκπομπή θεωρείται στις μέρες μας «θρυλική» τόσο για την πρωτοτυπία και την ποιότητά της, όσο και για την επίδραση της στη γενικότερη περίοδο.

Ο τίτλος αντλεί το όνομα από το κλασικό βιβλίο Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, όπου οι Λιλιπούτιοι αναφέρονται ως μικρόσωμοι άνθρωποι. Οι πολύχρωμοι στίχοι της Μαριανίνας Κριεζή έδεναν αρμονικά με τις πολυποίκιλες μουσικές του Νίκου Κυπουργού, του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, της Λένας Πλάτωνος και του Νίκου Χριστοδούλου και “έντυναν” τα κείμενα της Άννας Παναγιωτοπούλου, της Ρεγγίνας Καπετανάκη και της Ελένης Βλάχου.

Η αποδοχή, η διαχρονική αφοσίωση και η αγάπη των φίλων της “Λιλιπούπολης” δικαίωσαν την απόφαση του Μάνου Χατζιδάκι, που με γενναιότητα υποστήριξε αυτούς που μίλησαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιοτική γλώσσα.

Το 1975 ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ανάμεσα στα σχέδιά του ήταν η δημιουργία μιας παιδικής εκπομπής, τη δημιουργία της οποίας ανέθεσε στην Ρεγγίνα Καπετανάκη. Η τελευταία, με τη βοήθεια της παιδοψυχολόγου Ελένης Βλάχου, κατασκεύασαν ένα αρχικό πλάνο του κόσμου της «Λιλιπούπολης», τον οποίο οργάνωσαν και παρουσίασαν στον Χατζιδάκι.

Ο Χατζιδάκις ενθουσιάστηκε με την ιδέα  και έδωσε την άδεια και την προστασία του στη νέα σειρά, που ξεκίνησε να εκπέμπεται το 1976. Η εκπομπή, η οποία ήταν καθημερινή, ήταν μουσικά επενδυμένη με τραγούδια ευρηματικότατων στίχων.

Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών και μια σειρά νέων καλλιτεχνών Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου συνέθεταν τις μουσικές, τα οποία τραγουδούσαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.

«Η Λιλιπούπολη ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το πράσινο, τι είναι το κοντά, τι το μακριά, το μικρό, το μεγάλο…», αναφέρει η Μαριανίνα Κριεζή. Αρχικά η σειρά μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν αποτυχία, καθώς το σοβαρό κοινό του Τρίτου Προγράμματος έκρινε αυστηρά την προσπάθεια αυτή και η ακροαματικότητα ήταν χαμηλή. Η ίδια η δημιουργός της θεωρούσε πως έπρεπε να σταματήσει. Η ιδέα αυτή έβρισκε αντίθετό τον ίδιο τον Χατζιδάκι, ο οποίος θεωρούσε την σειρά αξιόλογη. Εκείνη την περίοδο εισχώρησε στην συγγραφική ομάδα της σειράς η Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία προσέφερε έναν πιο θεατρικό λόγο στα κείμενα.

Την περίοδο εκείνη η εκπομπή αρχίζει να ανεβαίνει σε ακροαματικότητα, ενώ το ακροατήριό της άρχισε να διευρύνεται σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Ταυτόχρονα ο χαρακτήρας της γινόταν περισσότερο πολιτικός. Η Μαριανίνα Κριεζή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «…άρχισαν οι ήρωες να αποκτούν χαρακτήρα. Άρχισε να αλλάζει η θεματολογία. Η “Λιλιπούπολη” πήρε πολιτική διάσταση, συνέβαιναν γεγονότα, γίνονταν εκλογές όπως τις κάνουν οι μεγάλοι».

Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Η Λιλιπούπολη ήταν μια παιδική εκπομπή, “για παιδιά και έξυπνους μεγάλους”, η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς.

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που ακούγονταν στην σειρά ήταν οι Βασίλης Μπουγιουκλάκης (Χαρχούδας), Άννα Παναγιωτοπούλου (Χιονάτη), Σταμάτης Φασουλής (Μπιξ-Μπιξ), Λευτέρης Βογιατζής (Πρίγκιπας), Σαπφώ Νοταρά (μάγισσα Μπρουνχίλντα), Λυδία Κονιόρδου, Αλέκα Παΐζη (μητέρα του πρίγκιπα της Χιονάτης), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Μπομπίλα), Ράνια Οικονομίδου (Πιπινέζα), Πέπη Οικονομοπούλου (Όφη-Σόφη), Μίνα Αδαμάκη, Θόδωρος Μπογιατζής (Δυστροπόπιγγας), Νίκος Τσιλούνης (Δημοσιογράφος Μπρίνης, Δρ Δρακατωρ), Σταύρος Μερμήγκης, Λάμπρος Τσάγκας (Παπαγάλος της Πιπινέζας, Γλυκόσαυρος) και Μίμης Χρυσομάλλης (ποιητής Κουκουτούζ).

Οι τίτλοι των τραγουδιών:

Εδώ Λιλιπούπολη (Το Σήμα) (Ορχηστρικό)
Το χρυσαλιφούρφουρο
Σαράντα Γιδοπρόβατα
Το Μικρό Και Το Μεγάλο
Μι’ Αρκούδα Καφέ Ή Το Καφέ Χρώμα
Κύλα Γιαουρτοποταμέ Ή Το Άσπρο Χρώμα
Ο Χορός Των Μπιζελιών Ή Το Πράσινο Χρώμα
Η Μπόσσα Νόβα Του Ζαχαροπλαστείου
Τώρα Που Πας Κι’ Εσύ Στη Λιλιπούπολη (Ορχηστρικό)
Αχ Παπουαλίλη
Δεν Είμαστε Ζουλού
Μέσ’ Στο Μουσείο
Μάσα Σιδερομάσα
Το Μικρό Και Το Μεγάλο (Ορχηστρικό)
Ο Φυστίκος
Η Χώρα Των Μπεμπαντών
Το Πριγκηπικό Βαλς
Άου Βάου Κουκουβάου
Ρόζα Ροζαλία Ή Το Ροζ Χρώμα
Δώδεκα Μήνες Αθλητές
Το Εμβατήριο Του Δόκτορα
Ανατολή Και Δύση
Πού Πάει Ο Καιρός Που Φεύγει
Κύλα Γιαουρτοποταμέ Ή Το Άσπρο Χρώμα (Ορχηστρικό)
Το Ηλιακό Λεωφορείο
Τώρα Που Πας Κι’ Εσύ Στη Λιλιπούπολη
Λαέ Της Λιλιπούπολης
Το Τσιφτετέλι Της Γρίππης
Ο Δράκος
Η Μαγιονέζα Ή Το Κίτρινο Χρώμα
Οι Μέρες Της Βδομάδας
Μια Βραδυά Στο Πόρτο Λίλι
Αντίο Λιλιπούπολη
Όλος Ο Κόσμος Είναι Μια Λιλιπούπολη
Εδώ Λιλιπούπολη (Ορχηστρικό)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις