Ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις για το Χαμόγελο του Παιδιού, θα έχει, όπως κατήγγειλε ο Κώστας Γιαννόπουλος, υπουργική απόφαση αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ (Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας) Ν.Π.Ι.Δ που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως λέει το “Χαμόγελο”, θα κλείσουν άμεσα τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, μία δράση που βασικό στόχο έχει την αποφυγή ιδρυματοποίησης, ενώ εντός τους έτους θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα και την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός εξηγεί πως με την υπουργική απόφαση γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των Δημόσιων, των εκκλησιαστικών και των ιδιωτικών δομών. “Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη, καθώς προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές”, τονίζει το “Χαμόγελο”.

“Εξονυχιστικός έλεγχος”

Το θέμα, όμως, έχει και συνέχεια και μάλιστα φαίνεται να παίρνει και άλλες διαστάσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε tweet του το “Χαμόγελο”:

“Τραγικό. Σταθερός χορηγός μας έβγαλε ανακοίνωση σαν εταιρία, για την υποστήριξη του @hamogelo και την επόμενη ημέρα δέχθηκε εξονυχιστικό έλεγχο από το τμήμα δημοσίων εσόδων και του είπαν ότι ακολουθεί και έλεγχος περιφέρειας, το κατέβασε αμέσως φοβήθηκε”.

Στην ουσία, το “Χαμόγελο” κάνει λόγο για κρατική δίωξη χορηγού του, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Δεν κλείνει καμία δομή παιδικής προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, επισήμανε ότι «Καμία δομή παιδικής προστασίας δεν κλείνει, καμία όμως δεν θα μείνει χωρίς κανόνες», μετά τη συνάντηση που είχε με φορείς παιδικής προστασίας, την Τρίτη, 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η υπουργική απόφαση επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς: πρώτον, τη ρύθμιση της λειτουργίας, της στελέχωσης, των κτιριακών προδιαγραφών, του ελέγχου και των εν συνόλω παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή· και δεύτερον, η λειτουργία των δομών να είναι προσανατολισμένη στον σκοπό της εύρεσης κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί.

Ακόμη, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το τελικό περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που ορίζει τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των ΜοΠΠ από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διαμορφώθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν οι φορείς παιδικής προστασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις