Φωτιά τώρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεγάλες φωτιές στα μέτωπα της Ηλείας και της Λέσβου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στα Κρέστενα η φωτιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες. Το μέτωπο προς Γρύλλο δεν προκαλεί ανησυχία, εκτιμούν τη ΓΓΠΠ, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά και την αντιμετωπίζουν με επίγειες και εναέρια μέσα και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά.

Στη φωτιά στα Κρέστενα επιχειρούν 2 Erickson, 2 CL215 και 2 Tractores.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει εκτάκτως στα Κρέστενα όπου στις 11:00 θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Τι είπε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής

Την εικόνα από τα μέτωπα φωτιάς στην Ηλεία και τη Λέσβο μετέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη.

Αναφερόμενος στο μέτωπο που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, είπε ότι «υπήρχαν όλο το βράδυ τρία ενεργά μέτωπα, τα οποία είναι σε εξέλιξη, ένα εξ αυτών πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο Κρεστένων. Έγινε μεγάλη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών την νύχτα και πάμε καλύτερα».

Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, «προσπαθούμε να προλάβουμε τους ισχυρούς ανέμους που θα πνεύσουν στην περιοχή μέσα στην ημέρα, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι».

Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Η φωτιά στη Λέσβο

«Στη Λέσβο, το ενεργό μέτωπο, η κεφαλή της φωτιάς, βρίσκεται στην περιοχή του Σταυρού. Είχαμε πολύ δυνατούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, αυτό μαζί με την φωτιά είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέροντας πως η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι καλύτερη.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμη, όπως σημειώνεται από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, «όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις