Σεισμός στην Τουρκία – Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας», δήλωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για τον καταστροφικό σεισμό που κόστισε χιλιάδες ζωές σε Συρία και Τουρκία.

«Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα», εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Με λίγα λόγια, ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μετακινηθεί κατά 3 μέτρα πιο κοντά στην χώρα μας.

O κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ.

«Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες» τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις