Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid 19 στην Ευρώπη, παρουσιάζει το Bloomberg, το οποίο περιγράφει την εκστρατεία ανοσοποίησης κατά του νέου κορονοϊού ως τη «μεγαλύτερη στην ιστορία». 

Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία, που παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 35% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση (μέσος όρος Ε.Ε: 38,8%) και το 20,1% να έχει εμβολιαστεί πλήρως (μέσος όρος Ε.Ε: 18,8%).

Κατά τα λοιπά, περισσότερες από 1,98 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 176 χώρες, με βάση τα ίδια στοιχεία. Ο πιο πρόσφατα καταγεγραμμένος ρυθμός εμβολιασμού ήταν 35,6 εκατ. δόσεις ημερησίως.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής 297 εκατ. δόσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των δόσεων ανήλθε σε 1,1 εκατ. ημερησίως.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν πλέον χορηγηθεί αρκετές δόσεις εμβολίων Covid για τον πλήρη εμβολιασμό του 12,9% του παγκόσμιου πληθυσμού – αλλά υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σε ό,τι αφορά την κατανομή τους, καθώς οι πλούσιες χώρες εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους 30 φορές ταχύτερα συγκριτικά με τις φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου

Πάνω από δύο δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες ανοσοποίησης τον Δεκέμβριο του 2020.

Τουλάχιστον, 2.019.696.022 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 215 χώρες ή εδάφη, σύμφωνα με τον απολογισμό που βασίζεται σε επίσημες πηγές έως σήμερα το πρωί.

Ενώ η δισεκατομμυριοστή δόση χορηγήθηκε σε πέντε μήνες, στις 24 Απριλίου, χρειάστηκε λιγότερο από ενάμισης μήνας για να διπλασιαστεί ο αριθμός των εμβολίων.

Το Ισραήλ παραμένει στην κορυφή

Εκτός των πολύ μικρών χωρών, το Ισραήλ παραμένει η χώρα της οποίας η εμβολιαστική εκστρατεία είναι η πλέον προχωρημένη, με σχεδόν 6 στους 10 Ισραηλινούς να είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι.

Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως ο Καναδάς (59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), το Ηνωμένο Βασίλειο (58,3%), η Χιλή (56,6%) και οι ΗΠΑ (51%).

Σε απόλυτους αριθμούς, είναι η Κίνα (704,8 εκατ.) και οι ΗΠΑ (296,9 εκατ.) που κυριαρχούν, μπροστά από την Ινδία (221 εκατ.). Αυτές οι τρεις χώρες συγκεντρώνουν 6 στις 10 δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.

Στην ΕΕ, έχουν χορηγηθεί 254,98 εκατ. δόσεις στο 39% του πληθυσμού. Μακράν πίσω από τη Μάλτα (72,4%), πρωταθλήτρια των 27, οι πολυπληθέστερες χώρες κυμαίνονται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Γερμανία (43,6%), Ιταλία (40%), Γαλλία και Ισπανία (39,4%).

Μετ΄εμποδίων η επιστροφή στην κανονικότητα

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, έχει αναφέρει ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα ανοίξει με τον εμβολιασμό του 70 – 85% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, αυτό το ποσοστό είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών, θα χρειαζόταν άλλος ένας χρόνος για να επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό παγκόσμιας ανοσίας. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός ανοσοποίησης αυξάνεται σταθερά, ενώ εισέρχονται στην αγορά καινούργια εμβόλια από νέους παρασκευαστές.

Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει ότι στα αρχικά στάδια μιας εμβολιαστικής εκστρατείας, η επίδραση των εμβολίων επισκιάζεται από άλλους παράγοντες μεταδοτικότητας όπως οι μεταλλάξεις, η εποχικότητα καθώς και η αποτελεσματικότητα της χρήσης μασκών και της τήρησης αποστάσεων.

Με τον καιρό, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών αναμένονται να περιορίσουν τον αντίκτυπο της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις