Τη διάρκεια ανοσίας έναντι της COVID-19 από το εμβόλιο της Moderna ανακοίνωσε διεπιστημονική ομάδα, η μελέτη της οποία ανέδειξε επιπλέον την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος κατά των επικρατέστερων παραλλαγών του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Έως και έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό μπορεί να διαρκέσει η προστασία έναντι της COVID-19 από το εμβόλιο της Moderna. Η μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, την εταιρεία κλινικών μελετών Emmes, τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, Inc. και το Ίδρυμα Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente, δημοσιεύεται στο Science.

Η επιστημονική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν το mRNA εμβόλιο της εταιρείας εξασφαλίζει ίδιας διάρκειας ανοσία με εκείνα των Pfizer/BioNTech και Johnson&Johnson, για τα οποία οι έρευνες έδειξαν ότι παραμένουν αποτελεσματικά μισό χρόνο μετά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 24 εθελοντές που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του σκευάσματος, από τους οποίους συνέλεξαν αιματολογικό δείγμα τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και έπειτα τρεις ακόμα φορές στους επόμενους έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι των επικρατέστερων παραλλαγών του νέου κορoνοϊού – Άλφα (βρετανική), Βήτα (B.1.351, νοτιοαφρικάνικη),Έψιλον (Β.1.429, καλιφορνέζικη), Γιώτα (Β.1.526, νεοϋορκέζικη), Γάμμα (P.1, βραζιλιάνικη), Δέλτα (B.1.617.2, ινδική), με πλήρη ανοσοπόκριση αντισωμάτων για όλες τις παραλλαγές πλην της Βήτα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της παραλλαγής Δέλτα που διαπιστώθηκε για το το 96% των δειγμάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για την αιτία του τέταρτου επιδημικού κύματος στον πλανήτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για τη Βήτα δεν ήταν εξίσου αισιόδοξα, με τα μισά μόλις από τα ελεγμένα δείγματα να σημειώνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση έναντι της παραλλαγής.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, η ανοσία αντισωμάτων δεν είναι η μοναδική ασπίδα του ανθρώπινου οργανισμού αλλά ένα σύστημα έμφυτης ανοσίας που περιλαμβάνει τα Β και Τ-λεμφοκύτταρα και συμβάλλει στην αύξηση της προστασίας, μια σημαντική ενίσχυση για όσους δεν πέτυχαν ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους ή απέφυγαν τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Τέλος, ανέφεραν πως οι τίτλοι αντισωμάτων στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες κατέγραψαν μικρή μόνο μείωση, εύρημα που προστίθεται στη λίστα αντικρουόμενων συμπερασμάτων. Η τρίτη ηλικία ως ευάλωτη ομάδα παραμένει υψηλά στην ιεράρχηση της ατζέντας των ειδικών ανά τον κόσμο για της διαχείριση της πανδημίας, με τη συζήτηση θωράκισής τους από τον ιό με μια τρίτη «ενισχυτική» δόση εμβολίου να έχει εκκινήσει και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις