Είναι «φυσικό να περιμένουμε ότι με τη μαζική επιστροφή θα υπάρχει αύξηση στα αστικά κέντρα. Μας ανησυχεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη», ανέφερε, μιλώντας στο Mega, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Πρόσθεσε, δε, όσον αφορά το εμβόλιο, ότι: «Όταν λέμε ‘δεν είναι άτρωτος’ εννοούμε ότι μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει αλλά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία και πολύ μικρότερη να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες. Στις ΗΠΑ υπάρχει σύσταση για 3η δόση, περιμένουμε τις εγκρίσεις από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων».

«Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων δεν μπορεί να μας βοηθήσει απόλυτα γιατί έχουμε κύτταρα μνήμης, αλλά φαίνεται ότι θα προχωρήσουμε σε διαδικασία τρίτης δόσης ξεκινώντας από αυτούς που εμβολιάστηκαν πολύ νωρίς», συμπλήρωσε.

Ποιοι θα κάνουν 3η δόση από 1η Σεπτεμβρίου

-Καρκινοπαθείς

-Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή (λαμβάνουν θεραπείες)

-Μεταμοσχευμένοι

-Νεφρική ανεπάρκεια

Η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνει 4 εβδομάδες μετά από την ολοκλήρωση εμβολιασμού ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό αναμένεται έγκριση.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, στην ίδια εκπομπή τοποθετήθηκε ο κ. Θεόδωρος Κωνσταντίνου, μέλος σωματείου ΕΚΑΒ Αθήνας. Όπως είπε, «οι εργαζόμενοι έχουν στοχοποιηθεί. 17 μήνες δίνουμε αγώνα μάχης απέναντι στον κορονοϊό. Έχω εμβολιαστεί, δεν είμαστε κατά του εμβολιασμού. Στο ΕΚΑΒ αντιδρούμε και ως υγειονομικοί. Η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου είναι απαράδεκτη. Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει την ψυχή τους 17 μήνες. Και στους 17 μήνες η κυβέρνηση του απολύει, τους βγάζει σε αναστολή».

«Το ερώτημα είναι ότι σε μια υγειονομική κρίση η κυβέρνηση πρέπει να έχει τους εργαζόμενους δίπλα της. Οι εργαζόμενοι στην υγεία έχουμε δώσει αγώνες για ενίσχυση του ΕΣΥ, να ενισχυθούμε με μέσα», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε όλους τους υγειονομικούς», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Δημόπουλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις