Η AstraZeneca θα έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 για να ολοκληρώσει τις παραδόσεις της, αφού έχασε την αρχική προθεσμία για να παραδώσει τις δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Εάν δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους, θα πρέπει να κάνει «εκπτώσεις» ως ποσοστό του κόστους του εμβολίου, το οποίο είναι περίπου 3 έως 4 δολάρια. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από το 10 % για καθυστέρηση ενός μήνα και αυξάνονται στο 40 % για καθυστέρηση τριών μηνών ή περισσότερο. Οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει πρόστιμο 10 ευρώ τη δόση την ημέρα.

Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι ο διακανονισμός εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων από την AstraZeneca.

«Παρόλο που αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70 % του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη», είπε.

Η αγωγή, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο, ήταν μια κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τις παραδόσεις των δόσεων. Ο Ruud Dobber, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε πολύ χαρούμενος που τα δύο μέρα είχαν καταλήξει σε «κοινή κατανόηση».

«Δεσμευόμαστε πλήρως να παράγουμε το Vaxzevria για την Ευρώπη μετά την κυκλοφορία για προμήθεια περισσότερων από 140 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι σήμερα χωρίς κέρδος», είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις