Μόσιαλος υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επιτακτική ανάγκη είναι ο εμβολιασμός, ώστε να μη μπουν μεγάλα διλήμματα και να πρέπει να γίνει επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλο. Σημείωσε ότι τα νέα μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πανδημία του κορονοϊού, δεν μπορούν να μείνουν μόνο στους άνω των 60 ετών ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε πρώτα να έχουν ληφθεί θετικά μέτρα.

Παράλληλα ο καθηγητής, αναφέρθηκε στα 4 κρίσιμα ερωτήματα για τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία προκαλεί νέα ανησυχία παγκοσμίως.

«Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί θετικά μέτρα πριν 2 – 3 μήνες»

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι ναι μεν ήταν αναπόφευκτο, αλλά θα έπρεπε πρώτα να έχουν ληφθεί θετικά μέτρα.

«Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική, το πολιτικό σύστημα ήταν διαφορετικό από αυτό που έχουμε, δηλαδή μιλούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και υπήρχε μια συνεννόηση. Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε υπάρχει μια αλληλουχία πράγματων για τη θέσπιση ενός σωστού εμβολιαστικού προγράμματος. Αρχικά, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να οργανώσει ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, να εξασφαλίσει μεγάλες προμήθειες εμβολίων κι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτευχθεί μια εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε τα πολιτικά κόμματα να ομονοήσουν.

Μόσιαλος υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Μίξη θετικών και αρνητικών μέτρων»

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, σημείωσε ότι το ορθό είναι να υπάρχει μια μίξη θετικών και αρνητικών μέτρων. «Τα θετικά μέτρα είναι ότι στους νέους, στους 18-25 ετών, μπήκε το voucher. Και υπάρχουν τα αρνητικά, δηλαδή η δυσκολία στην πρόσβαση σε χώρους, δηλαδή αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να μπεις στα καταστήματα κλπ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα των μηνυμάτων. Δε λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματικό να κάνω την υποχρεωτικότητα, δε θα πάρω κανένα μέτρο και ξαφνικά αρχίζουν τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η σταθερότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία των πολιτών», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια, αν δε λειτουργήσουν τα θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, τότε πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμμεση υποχρεωτικότητα.

«Αν γίνονταν όλα αυτά η αποδοχή του μέτρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, γιατί θα είχαν δοκιμαστεί άλλα μέτρα στην πορεία», επισήμανε.

Παραλλαγή Όμικρον: Τα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα

Όσον αφορά στην παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι υπάρχει ένας λογικός βαθμός ανησυχίας και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν 4 ερωτήματα. «Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα», ανέφερε.

Όπως είπε, είναι άγνωστο αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός ή αν μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή έχει γίνει πιο μολυσματικός λόγω των πολλών μεταλλάξεων ή δεν τον πιάνουν τα εμβόλια και για αυτό το λόγο κολλάνε και οι εμβολιασμένοι.

«Παράλληλα, υπάρχει μια σύγχυση για το αν το πιάνουν τα εμβόλια. Είδαμε τον επικεφαλής της Moderna να λέει ότι μάλλον δε θα δουλέψουν τα εμβόλια, βγαίνει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και λέει ότι μάλλον θα δουλεύουν, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ενδείξεις ότι δουλεύουν τα εμβόλια, θα ξέρουμε όμως σε δύο εβδομάδες από πειραματικές εργασίες αν όντως δουλεύουν τα εμβόλια», επισήμανε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει οι πειραματικές εργασίες να συνδυαστούν με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά όσων νοσηλεύονται και την έκβαση της νοσηλείας. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τα εμβόλια θα δουλεύουν. «Το θέμα είναι πόσο θα χάσουμε σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. Αν η απώλεια είναι έως 5%, δε θα έχουμε πρόβλημα, γιατί οι εταιρείες είπαν ότι θα τα ανανεώσουν».

Τι συμβαίνει με τα αντιικά φάρμακα

Ως προς τα αντιικά φάρμακα, επισήμανε ότι είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά γιατί στοχεύουν μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί. Αντίθετα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, θα χάσουν από την αποτελεσματικότητα τους, αν χάσουν και τα εμβόλια.

Επανέλαβε δε ότι η μόνη λύση είναι το εμβόλιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους ανοσοκατεσταλμένους να χρειαστούν και τέταρτη δόση. «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν εδώ και τώρα. Όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη, και πρώτα και κύρια όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ειδικά δε στις ευάλωτες ομάδες είναι πιθανόν να γίνει και τέταρτη δόση σύντομα, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένους. Ήδη σε Αγγλία, Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν ανοίξει αυτή τη συζήτηση», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις