Μετάλλαξη Όμικρον: Σε δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρει ότι Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μία νέα, «αόρατη» παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα μοριακά τεστ που χρησιμοποιούν οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν άμεσα εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η παραλλαγή βρέθηκε τη στιγμή ακριβώς που ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον στη Βρετανία αυξήθηκε, από 101 σε 437 μέσα με μία μόλις ημέρα. Η νέα παραλλαγή έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον αλλά δε διαθέτει μία συγκεκριμένη γενετική πληροφορία, η οποία επιτρέπει στα pcr test να την εντοπίζουν. Εξακολουθεί να είναι ανιχνεύσιμη ως στέλεχος του κορονοϊού μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, αλλά δεν εμφανίζεται θετική στα τρία γονίδια τα οποία αναζητούν τα μηχανήματα εργαστηριακών ελέγχων στη Βρετανία ώστε να εντοπίσουν τον κορονοϊό. Για πρώτη φορά, η παραλλαγή εντοπίστηκε ανάμεσα σε δείγματα από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά και οι επιστήμονες τη διαχωρίζουν από τη μετάλλαξη Όμικρον (B.1.1.529, σε BA.1), ονομάζοντάς την BA.2.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ανησυχεί τους ερευνητές

Για την ώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο και μεταδοτικότητα με την Όμικρον, όμως γεννάει ανησυχία το γεγονός ότι το «αόρατο» στέλεχος είναι γενετικά τροποποιημένο και άρα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά από ό,τι ξέραμε ως τώρα.

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων εμβολίων

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με άλλα στελέχη του κορονοϊού, παρόλα αυτά παρέχει ένα βαθμό προστασίας, σύμφωνα με μια νέα εργαστηριακή νοτιοαφρικανική επιστημονική έρευνα που προσφέρει μια πρώιμη αν και ατελή ανάλυση για το πώς τα εμβόλια αντιμετωπίζουν το νέο στέλεχος.

Οι ερευνητές ανέφεραν “εκτεταμένη αλλά όχι πλήρη” μείωση των αντισωμάτων στην περίπτωση δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά η προοπτική προστασίας φαίνεται καλύτερη μετά την τρίτη δόση. Επίσης, τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν όχι ότι το εμβόλιο δεν είναι ικανό να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο, απλώς ότι οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα ευρήματα κάπως ανησυχητικά, αλλά όχι αιτία πανικού. (Διαβάστε περισσότερα)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις