Σε «τεχνικό λάθος» κατά τη διάρκεια της ανάλυσης του γονιδιώματος φαίνεται να οφείλεται το θέμα που προέκυψε με ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε μολύνσεις στην Κύπρο κι ονομάστηκε Deltacron, καθώς συνδυάζει τις μεταλλάξεις Delta και Όμικρον.

«Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος», αναφέρει σε ανάρτησή του o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη συνέχεια παρέθεσε σχόλιο του δρ. Thomas Peacock, ιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου που σημείωνε πως οι «κυπριακές αλληλουχίες “Deltacron”» είναι ξεκάθαρα επιμολύνσεις.

«Ανήθικη» η τοποθέτηση Μαγιορκίνη

Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης που μαζί με την ομάδα ανακάλυψαν τη μετάλλαξη Deltacron σχολίασε πως η τοποθέτηση Μαγιορκίνη είναι λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη.

Εξήγησε πως οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε» και τόνισε πως τα ευρήματα της έρευνας θα αποσταλούν στην Ελλάδα «σε διακεκριμένο επιστήμονα για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».

Τέλος, προχώρησε σε λεπτομέρειες υποστηρίζοντας τη έρευνά του, λέγοντας πως «πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο».

Αυτοί οι 52 είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα σημείωσε και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να είναι λάθος;».

Κατέληξε λέγοντας πως «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις