Θεμιστοκλέους Novavax: Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ότι οι 474.000 δόσεις Novavax αναμένονται στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου.

«Η πρώτη παράδοση αναμένεται 21 Φεβρουαρίου, και το εμβόλιο θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μάρτιου, σε όλη τη χώρα» εξήγησε.

«Θα κάνουμε νέες προσπάθειες να πείσουμε τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, γιατί εκεί είναι και το πρόβλημα» τόνισε αναφερόμενος στις τριακόσιες χιλιάδες πολίτες άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα παρά την υποχρεωτικότητα.

«Με την υποχρεωτικότητα και το διοικητικό πρόστιμο εμβολιάστηκαν 235.000 – 240.000 άτομα άνω των 60 που δεν θα είχαν εμβολιαστεί. Το ενθαρρυντικό μάλιστα είναι ότι 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σημαντικό επίσης είναι ότι και ακόμα μετά την ημερομηνία του διοικητικού προστίμου εξακολουθούμε να παίρνουμε ραντεβού, έχουμε πάρει 10.000 ραντεβού από την προηγούμενη Δευτέρα, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε το μέσο όρο της ΕΕ, είμαστε στο 91% εμβολιασμένοι στους άνω των 60» υπογράμμισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι στον ενήλικο πληθυσμό είναι 80% περίπου, 70% στο γενικό πληθυσμό, και ένα 5% είναι εμβολιασμένοι με μία δόση, άρα είμαστε στο75% και στο 85% στο μέσο όρο της ΕΕ» πρόσθεσε.

Πότε και για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου το πιστοποιητικό του δεν έχει ημερομηνίας λήξης» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Αντίθετα, όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις θα πρέπει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου (την επόμενη Δευτέρα) να έχουν προγραμματίσει την αναμνηστική τους δόση, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους. Όσοι ξεπεράσουν αυτές τις ημερομηνίες, από 18 ετών και άνω, από Δευτέρα δεν ισχύουν τα πιστοποιητικά τους.

Ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Υγείας διευκρίνισε ότι υπάρχει διαθέσιμα ραντεβού για όλους 5 ετών και άνω σε όλη τη χώρα. «Δε ζητάμε ταυτότητα στα εμβολιαστικά κέντρα για το παιδί εφόσον συνοδεύεται από το γονέα/κηδεμόνα» είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις