Στόχος του Υπουργού υγείας της Γερμανίας παραμένει η αποτροπή ενός νέου, ενδεχομένως πιο επικίνδυνου κύματος της πανδημίας και γι αυτό εξήγγειλε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Bild am Sonntag νέες παραγγελίες εμβολίων.

«Καταγράφονται προς το παρόν νέες υπο-μεταλλάξεις της Όμικρον και αυτό μου προκαλεί ανησυχία. Mπορεί να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη τόσο μεταδοτική όσο η Όμικρον και τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός σημειώνοντας ότι ίσως από το φθινόπωρο να επιστρέψει η υποχρεωτική μάσκα στους κλειστούς χώρους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με τον Καρλ Λάουτερμπαχ και ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφουν οι ειδικοί: το γεγονός ότι έχουν μικρύνει τα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ δύο μεταλλάξεων, κάτι που δυσχεραίνει τόσο τους εμβολιασμούς όσο και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Το καλό νέο πάντως είναι ότι σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό μέχρι το Σεπτέμβριο είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο, κατάλληλο για την Όμικρον και όποιες νέες μεταλλάξεις της.

Έντονη κριτική από άλλους επιδημιολόγους

Όπως είναι λογικό, ασκείται κριτική στον Καρλ Λάουτερμπαχ για τη χρήση του όρου «δολοφονική μετάλλαξη». Όπως ανέφερε στην Bild ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιτ Χάνασιτ ο όρος αυτός είναι «αντιεπιστημονικός» και δεν δημιουργεί τίποτα άλλο, παρά αβεβαιότητα στον γενικό πληθυσμό, ενώ ούτε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως επισημαίνει, θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο αυτό πιθανό. Ο Γερμανός ειδικός υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της βασικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί στο μεταξύ στον γενικό πληθυσμό τόσο μέσω του εμβολιασμού αλλά και της κυτταρικής ανοσίας μέσω μολύνσεων.

Ενστάσεις για τις προβλέψεις Λάουτερμπαχ εγείρει και ο επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ από τη Βόννη, ο οποίος θεωρεί πιο συνετή την καλή προετοιμασία για το φθινόπωρο από τη διάδοση σεναρίων περί «δολοφονικής μετάλλαξης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις