ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε.: Οικονομικά Αποτελέσματα Χρήσης 2008
Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, παρόλο που συνεχίζει την ανοδική του πορεία ως προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε εξαγωγές του τομέα πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, από το 2007 και όλο το 2008 είχε σε εξέλιξη μία κρίση υπερπαραγωγής και πτώση της τιμής διάθεσης του προϊόντος τσιπούρα.
Η όλη κατάσταση παρόλο ότι αναμενόταν, λόγω της κυκλικότητας που παρατηρείται στην τιμή των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, επιδεινώθηκε εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που σημειώνεται αυτήν την περίοδο σε όλο τον πλανήτη, που δημιούργησε προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνει εντονότερο.
Ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών το 2008 ανήλθε στα ευρώ 120,33 εκ. έναντι ευρώ 84,58 εκ. σημειώνοντας αύξηση κατά 42,23% σε σχέση με το 2007. Η μεταβολή προέρχεται κατά 28%, ποσό 33.798 εκ. ευρώ στην ενοποίηση για πρώτη φορά των εταιρειών Εχινάδες ΑΕ, Κούμαρος ΑΕ , Περσεύς ΑΕ, International Aqua Tech Ltd, με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης και της Fjord Marin Turkey όπου το 2007 είχε ενοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο μόνο, ενώ είχαμε αύξηση σε ποσοστό 16% στις καθαρές πωλήσεις μόνο των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας το 2008 σε σχέση με το 2007.
Σημειώνεται ότι το 85,5% των συνολικών πωλήσεων ψαριού αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα του Ομίλου Σελόντα.
Τα ενοποιημένα Kέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) το 2008 διαμορφώθηκαν στα 21,873 εκ. ευρώ ποσοστό 18,18% επί του κύκλου εργασιών έναντι 19,106 εκ. ευρώ το 2007 ποσοστό 22,59% επί του κύκλου εργασιών. Εάν αφαιρέσουμε το EBITDA των εταιρειών που ενοποιήθηκαν για πρώτη φορά ποσό ευρώ 4,349 εκ. έχουμε μία μείωση του EBITDA ποσοστό 4% σε σχέση με το 2007.
Η μεταβολή προέρχεται αφενός κύρια από την χαμηλή τιμή πώλησης της τσιπούρας με συνέπεια την μείωση των περιθωρίων κέρδους, και την αφετέρω από την ενσωμάτωση της εταιρείας "Περσεύς ΑΒΕΕ" στην τρέχουσα χρήση, όπου ως βιομηχανία παραγωγής ιχθυοτροφών έχει περιθώριο 9% EBITDA, πολύ μικρότερο σε σχέση με το 20% που έχει ο κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας. Η μικρή παρόλα αυτά μείωση του περιθωρίου κέρδους οφείλεται στην αυστηρό περιορισμό του κόστους και την πολιτική της μη πώλησης σε χαμηλές τιμές της τσιπούρας και άρα της πολύ μεγαλύτερης αποθεματοποίησής της.
Τα καθαρά Κέρδη Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα ευρώ 1,264 εκ. έναντι ευρώ 2,546 εκ. το 2007. Η μείωση της κερδοφορίας του ομίλου οφείλεται στην πτώση της τιμής πώλησης της τσιπούρας με αποτέλεσμα την μείωση του περιθωρίου κέρδους, στην αύξηση του κόστους από την διατήρηση των αυξημένων αποθεμάτων και στα χρηματοοικονομικά έξοδα.
Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανά μετοχή ανέρχονται σε 0,04 ευρώ από 0,09 ευρώ το 2007.
To Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση για τη χρήση του 2008.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Οι προοπτικές του ΟΜΙΛΟΥ για το 2009 επηρεάζονται έντονα, από την εξέλιξη της κρίσης του κλάδου της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ευρώπη και από τη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση και από τις δυσκολίες που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επίσης λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία επεκτείνεται και στην πραγματική οικονομία, ο Όμιλος κάνει ήδη από το 2008 επίμονη προσπάθεια και προχωράει σε πρακτικές και ενέργειες μείωσης όλων των εξόδων σε επίπεδα έως και 20%, με ταυτόχρονη αυστηρή παρακολούθηση της διαχείρισης των αποθεμάτων και της παραγωγικής διαδικασίας για τη μείωση του κόστους παραγωγής και της ανάγκης σε κεφάλαια κίνησης. Παράλληλα συνεχίζει τη δυναμική του επέκταση σε νέες αγορές και ήδη πρωταγωνιστεί στη διείσδυση των νέων αγορών όπως Αμερική, Καναδά και Αραβικές χώρες, που συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του όγκου πωλήσεων και της μέσης τιμής πώλησης των προϊόντων μας.
Η αλλαγή στη διατροφική συνήθεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, με την αύξηση της ζήτησης τροφίμων με λευκές πρωτεΐνες και κύρια των ψαριών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου καθόσον θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επηρεαστεί η ζήτηση των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και λόγω των προσιτών τιμών στον καταναλωτή, ενώ παράλληλα ο Όμιλος Σελόντα, σταθερά πρωτοστατεί στις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας.
Οι αναλυτικές ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Σελόντα, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.selonda.gr).
Επικοινωνία:
Βαγγέλης Πίπας, Οικονομικός Διευθυντής & Σχέσεων με Επενδυτές
+30 210 37 24 900
Μαργαρίτα Αλεξοπούλου Οικονομικές Υπηρεσίες
+30 210 37 24 950
Ή μέσω email: alexopoulou.m@gr.selonda.com
