Ισοπεδωμένοι από τη φωτιά, εγκαταλελειμμένοι από το κράτος: Γροθιά στο στομάχι η μαρτυρία στον Flash
Χωρίς σπίτι και με μία περιπέτεια να φτιάξουν από την αρχή τις ζωές τους, που μόλις είχε ξεκινήσει και που σχεδόν ένα χρόνο αργότερα εξακολουθούν να κινούνται σε θολά νερά.
Ήταν 15 Ιουνίου 2024 λίγο πριν της 11 το βράδυ όταν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ισόγειο πολυκατοικίας στα Κάτω Πατήσια, ανέτρεψε τις ζωές των κατοίκων της και μαζί την δική τους «κανονικότητα», η οποία έντεκα μήνες αργότερα αρνείται να επιστρέψει πεισματικά.
Όταν η Πυροσβεστικη κλήθηκε να μεταβεί για πυρκαγιά στον αριθμό 42 της οδού Ψαρουδάκη κανείς από τους κατοίκους και τους γείτονες δεν φανταζόταν το μέγεθος της καταστροφής που θα επακολουθούσε, αν και δυστυχώς τέτοια φαινόμενα δεν είναι άγνωστα στην περιοχή.
Η νύχτα της κολάσεως
Η φωτιά που ξεκίνησε από το επί 12 χρόνια κλειστό κατάστημα στο ισόγειο της πολυκατοικίας, κατέληξε να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της πολυκατοικία και να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές δύο ηλικιωμένων γυναικών που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου, και που χάρη στις ενέργειες των ανδρών της πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν και διασώθηκαν.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και οπτικό υλικό, βίντεο και φωτογραφίες από εκείνη τη νύχτα, οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον τρίτο όροφο ενώ αρκετά αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα περιμετρικά του κτιρίου έπαθαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς και αν η πυροσβεστική δεν δρούσε με ταχύτητα και πολλές δυνάμεις η καταστροφή μπορεί να είχε επεκταθεί και σε γειτονικά κτίρια.
Η πρώτη αυγή τους βρήκε στον δρόμο
Η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους της πολυκατοικίας κυριολεκτικά στο δρόμο. Χωρίς σπίτι και με μία περιπέτεια να φτιάξουν από την αρχή τις ζωές τους, που μόλις είχε ξεκινήσει και που σχεδόν ένα χρόνο αργότερα εξακολουθούν να κινούνται σε θολά νερά.
Το τέλος της κανονικότητας
Το Flash.gr που είχε καλύψει τη δύσκολη εκείνη βραδιά της πυρκαγιάς και της καταστροφής βρέθηκε 11 μήνες αργότερα με την κυρία Λαμπρινή Ληξουργιώτη, κάτοικο τότε της κατεστραμμένης σήμερα πολυκατοικίας και μίλησε για τη δύσκολη διαδρομή της ίδιας, της οικογένειας της προς την νέα πραγματικότητα ή για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Συναντήσαμε την κ. Λυξουργιώτη στην είσοδο της πολυκατοικίες που διέμενε με τα δύο της παιδιά μέχρι το βράδυ της πυρκαγιάς. Πλέον, καθώς το κτίριο έχει προβλήματα στατικότητα και χρειάζεται επισκευές για να μπορεί να κατοικηθεί η ίδια και τα παιδιά της μένουν σε ένα μικρό διαμέρισμα 40 τετραγωνικών που της έχει παραχωρηθεί από φίλους. Όπως θα μαθαίναμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί της, αυτό το διαμέρισμα που μένει σήμερα είναι ένα κομμάτι της καινούριας κανονικότητας που βιώνει. Όπως μας είπε, όλοι οι πρώην ένοικοι-ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, ζούνε πλέον σε συγγενείς ή σε σπίτια που νοίκιασαν ενώ κάποιοι έφυγαν στην επαρχία.
Την βραδιά της πυρκαγιάς η οικογένεια της στάθηκε τυχερή καθώς η ίδια βρισκόταν εκτός σπιτιού ενώ και τα δυο της παιδιά ήταν μακριά από το διαμέρισμα. Δέχτηκε όμως τηλεφώνημα από τον γιό της που την καλούσε να σπεύσει στο σπίτι τους γιατί έβλεπε από φίλους του βίντεο που έδειχναν την πολυκατοικία στις φλόγες. Όπως μας είπε η εικόνα που συνάντησε όταν έφτασε ήταν σοκαριστική. Οι φλόγες κατάπιναν την πρόσοψη της πολυκατοικίας ενώ οι πυροσβέστες πολεμούσαν τις φλόγες και οι δρόμοι που οδηγούσαν στο σημείο είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.
Η ίδια αφού ενημέρωσε τους πυροσβέστες ότι στο διαμέρισμα δεν ήταν τα παιδιά της αλλά βρισκόταν οι δύο γάτες τους κατάφεραν να φτάσουν στο διαμέρισμα και να τις απεγκλωβίσουν.
Με τις ανθρώπινες ζωές να έχουν σωθεί, η επόμενη μέρα ξεκίνησε με την επίλυση των δεκάδων προβλημάτων που έφερε η καταστροφική πυρκαγιά.

Η σιωπή των Αρχών
Όπως λέει με παράπονο η κ. Λυξουργιώτη κανείς από το κράτος και από το δήμο δεν ενδιαφέρθηκαν ακόμα και για τα βασικά. Κανείς δεν ρώτησε που θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Και όταν οι ίδιοι ρώτησαν, η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν υπάρχουν κάποιες δομές για να τους φιλοξενήσουν. Κλειστές πόρτες συνάντησαν και από το δήμο όταν ζήτησαν να καθαριστούν τα πεζοδρόμια από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας. Η απάντηση που πήραν σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η κ. Λυξουργιώτη είναι πως αφού οι βρωμιές προκλήθηκαν από την πυρκαγιά θα έπρεπε να φροντίσουν να καθαριστούν με δικά τους έξοδα.
Την ίδια στιγμή άγνωστη είναι η τύχη του πορίσματος της Πυροσβεστικής αφού παρά τις πολλές ερωτήσεις και ενοχλήσεις, το ανακριτικό τμήμα απαντά πως το φόρτο εργασίας και οι πολλές υποθέσεις δεν τους έχουν επιτρέψει να ολοκληρώσουν την έκθεση για τα αίτια της πυρκαγιάς κι ας έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από τότε.
Το καταφύγιο των ληστών
Ωστόσο καθώς τα εσωτερικά διαμερίσματα αλλά και οι τελευταίοι όροφοι της πολυκατοικίας δεν είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά ένα νέο πρόβλημα σύντομα θα προκύπτει.
Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των κατοίκων της πολυκατοικίας, άρχισαν ένα κιόλας μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά να εισβάλλουν και να λεηλατούν ένα ένα τα διαμερίσματα που είχαν μείνει άθικτα.
Την ανακάλυψη έκανε με πικρό τρόπο η κ. Λυξουργιώτη όταν περίπου ένα μήνα με την πυρκαγιά σε μία από τις τακτικές επισκέψεις που έκανε στο διαμέρισμα της για να φροντίσει τις γάτες της που ακόμα ήταν εκεί, συνάντησε την πόρτα της του σπιτιού της με σημάδια διάρρηξης αλλά και κλειδωμένη από μέσα. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία η οποία δεν κατάφερε να βρει κάποιον μέσα αλλά στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν ξένα ρούχα, παπούτσια, διαρρηκτικά εργαλεία αλλά ακόμα και ναρκωτικές ουσίες σε σακουλάκια ενώ τα προσωπικά αντικείμενα, ντουλάπες, συρτάρια ήταν όλα άνω κάτω. Σε αυτή την πρώτη διάρρηξη όπως μας αναφέρει η κ. Λυξουργιώτη αφαιρέθηκαν κοσμήματα, κάποια λίγα χρήματα, ρούχα, αντικείμενα, σχεδόν ότι είχε αξία. Η σήμανση που ήρθε τους είπε πως δεν θα έπρεπε να ελπίζουν στη σύλληψη των δραστών και πράγματι για τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις που έγιναν δεν βρέθηκε κανένας ύποπτος και δεν προχώρησαν οι αρχές σε καμία σύλληψη.

Περιφρουρούν τις καμένες περιουσίες τους
Μετά από αυτό το περιστατικό στην πολυκατοικία οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν μέτρα και με δικά τους έξοδα προχωρούν στην εγκατάσταση μεταλλικών πορτών και σιδεριών στην είσοδο για να εμποδίσουν την είσοδο διαρρηκτών αλλά μάταια.
14 Αυγούστου η κ. Λυξουργιώτη φτάνει στον όροφο του διαμερίσματος της και ανακαλύπτει νέα διάρρηξη με τους διαρρήκτες να έχουν κάνει τρύπα στον τοίχο και να έχουν ξηλώσει την πόρτα της για να εισβάλλουν στο σπίτι ενώ κατάφεραν να ξηλώσουν πόρτες και σε διαμερίσματα άλλων ορόφων. Η αστυνομία κλήθηκε ξανά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.
Νέα μέτρα για να θωρακίσουν την πολυκατοικία και τα διαμερίσματα τους, νέες σιδεριές, κάγκελα και λουκέτα μέχρι που παραμονή Χριστουγέννων ανακαλύπτουν πως με σκοινιά οι διαρρήκτες σκαρφάλωσαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου σε όλα τα διαμερίσματα μέχρι το ρετιρέ και από μπαλκονόπορτες και παράθυρα μπήκαν σε όλα τα διαμερίσματα αποτελειώνοντας το έργο τους. Τα ίχνη από τα παπούτσια βρέθηκαν σύμφωνα με την κ. Λυξουργιώτη σε όλο το ύψος του τοίχου της πίσω πλευράς της πολυκατοικίας.
Τα χρέη για τα καμένα τρέχουν
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Όπου οι κάτοικοι στην οδό Ψαρουδάκη 42 εξακολουθούν να μην έχουν επίσημο πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ η πολυκατοικία παραμένει ακατοίκητη με προβλήματα στατικότητας και λεηλατημένη.
Σύμφωνα με την κ. Λυξουργιώτη, όλοι οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να πληρώνουν όλους τους φόρους και ΕΝΦΙΑ αφού καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για κάτι διαφορετικό, ενώ δεν τους έγινε πρόταση για καμία βοήθεια από το κράτος του τύπου να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για ευνοϊκούς όρους δανείου ή κάλυψη μέρους των εξόδων αποκατάστασης έστω της στατικότητας του κτιρίου ή αποζημίωσης όπως προαναγγέλθηκε με την περίπτωση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους που έπαθε ζημιές από την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού.
Η μάχη για επιβίωση και αλληλεγγύη
Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο» μας λέει η κ. Λυξουργιώτη όταν η συζήτηση πηγαίνει στο τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Η ίδια δηλώνει ότι το μόνο που ζητάνε είναι να βρεθεί ένας τρόπος να φτιάξουν τα σπίτια τους και δηλώνει την απογοήτευση της για το ότι οι πολίτες που ζούνε σε ένα οργανωμένος κράτος δεν έχουν μια ουσιαστική βοήθεια και μία πρόνοια. Με το κράτος να είναι απών και τη μόνη βοήθεια μέχρι στιγμής να είναι από συγγενείς και φίλους, η προσπάθεια να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών έχει μεταφερθεί σε κοινωνικές δράσεις και εράνους για να μαζευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το απαιτούμενο ποσό με την εκτίμηση μόνο για την αποκατάσταση της στατικότητας και για τους κοινόχρηστους χώρους να φτάνει τις 100.000€.
Μάλιστα αυτή τη βδομάδα στα πλαίσια των πολλών δράσεων οργανώνουν συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες σε μουσική σκηνή του κέντρου όπου ελπίζουν η συμμετοχή να βοηθήσει στο να συγκεντρωθεί μέρος των απαιτούμενων χρημάτων.
