Κορονοϊός Τεστ ελέγχου: Υπολόγισε τον κίνδυνο που διατρέχεις από covid
Ακούμε διαρκώς για ευπαθείς ομάδες, για ηλικίες, για υποκείμενα νοσήματα που κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους απέναντι στον κορονοϊό.
Ο καθηγητής Μόσιαλος προτείνει έναν πίνακα, σύμφωνα με τον οποίον μπορούμε να σχηματίσουμε μία πρώτη εικόνα ανάλογα την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.
Συνδυάζοντας όλες αυτές τι παραμέτρους μπορεί κάποιος να υπολογίσει, με βάση μια βαθμολογία, τον κίνδυνο που διατρέχει από τον Covid-19. Συγκεκριμένα ο καθηγητής αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook:
«Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο Covid-19. O κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι διαφορετικός για τον καθένα, ανάλογα το προσωπικό ιατρικό ιστορικό μας. Εξαρτάται επίσης και από άλλες παραμέτρους όπως την ηλικία και το φύλο.
Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται κάποιοι από τους πιο συχνούς παράγοντες κινδύνου για να υπολογίσουμε το σχετικό κίνδυνο που διατρέχουμε».
Η διαβάθμιση της επικινδυνότητας (1 για τον μικρό κίνδυνο και 6 για το πιο επικίνδυνο) απεικονίζει ότι στην χειρότερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 80 ετών.
Ακολουθούν τα άτομα μεταξύ 70-80 ετών και κατόπιν οι πάσχοντες από καρκίνους και λοιπές
Ισχύει για όλους;
Το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται είναι αν ο πίνακας αυτός μπορεί να ισχύει για όλους. Διότι εκλείπουν βασικοί άλλοι παράγοντες όπως το βιοτικό επίπεδο, το επάγγελμα κ.λπ.
- Αν είσαι στο όριο της φτώχειας εννοείται ότι ο οργανισμός σου έχει επίσης φτωχές αντοχές.
- Αν διαθέτεις πρόσβαση σε καλό σύστημα Υγείας, κάτι που πολλοί δεν διαθέτουν εξ αντικειμένου, όπως είναι οι φυλακισμένοι.
- Τι επάγγελμα ασκείς, διότι όπως είδαμε άτομα μικρής ηλικίας, υγειονομικοί υπέκυψαν από κορονοϊό.
- Σε ποιον τόπο διαμένεις, διότι άλλο να κατοικείς σε μεγάλη αστική πόλη κι άλλο σε μικρό νησί.
Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο «μάτι του κυκλώνα»
Πρόκειται για άστεγους, άνεργους, ανθρώπους με αναπηρία, πάσχοντες από παθολογικά προβλήματα και ψυχικές ασθένειες, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα, κακοποιημένες γυναίκες, ανήλικους, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, μετανάστες, καθώς και πολλούς ακόμη.
Η "ανατομία του τεστ
Το BMA είναι το συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών της Αγγλίας και ο πίνακας είναι τμήμα των οδηγιών προς τους γιατρούς σχετικά με τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην εργασία τους, την κατάρτιση, την εκπαίδευση και την ευημερία τους.
Οι οδηγίες είναι για την προστασία των γιατρών που προέρχονται από μειονότητες, δεν είναι ρατσιστικές και προέκυψαν από έρευνες επειδή διαπίστωσαν αυξημένα κρούσματα και θανάτους σε αυτες τις ομάδες ιατρών.
Οι οδηγίες αφορούν εκτίμηση επικινδυνότητας (risk assesment) και εξηγεί ποια μέτρα προσωπικής προστασίας πρέπει να απαιτούν οι γιατροί από τον εργοδότης τους για να ανταποκρίνονται με ασφάλεια. Η εκτίμηση επικινδυνότητας πρέπει να καλύπτει ποιες εναλλακτικές λύσεις μέσων ατομικής προστασίας, είναι διαθέσιμες που είναι συμβατές με τις θρησκευτικές τους πρακτικές.
Οι γιατροί BAME (μαύροι, ασιάτες και μειονοτικοί) έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τις χρόνιες ελλείψεις του PPE (εξοπλισμός ατομικής προστασίας) στο NHS (Εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλιας) .
«Μερικοί γιατροί, όπως γιατροί Σιχ και Μουσουλμάνοι, φέρουν γενειάδες για θρησκευτικούς λόγους και δεν καλϋπτονται από τον συνηθισμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι λευκοί γιατροί. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση κατάλληλων αναπνευστήρων και μασκών προσώπου.
«Αυτοί οι γιατροί έρχονται από άλλα μέρη του κόσμου για να παρέχουν ζωτική φροντίδα στις υπηρεσίες υγείας και έχουν πληρώσει δυστυχώς το τελικό τίμημα», δήλωσε ο Δρ Nagpaul αυτήν την εβδομάδα. «Έχω ζητήσει αυτήν την έρευνα επειδή αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί».
Τα στοιχεία μέχρι τώρα:
Έχουμε δει δυσανάλογο αριθμό γιατρών BAME και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας να πεθαίνουν από το COVID-19:
Το 21% του συνόλου του προσωπικού είναι BAME
- το 63% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πέθαναν ήταν BAME.
Το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού είναι BAME
- το 64% των νοσηλευτών που πέθαναν ήταν BAME.
Το 44% του ιατρικού προσωπικού είναι BAME
- το 95% των ιατρών που πέθαναν ήταν BAME
Η ανασκόπηση της PHE σχετικά με τις ανισότητες στους κινδύνους και τα αποτελέσματα του COVID-19 διαπίστωσε ότι:
Τα υψηλότερα τυποποιημένα ποσοστά διάγνωσης ηλικίας COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμούς ήταν σε άτομα μαύρων εθνοτικών ομάδων (486 σε γυναίκες και 649 σε άνδρες) και τα χαμηλότερα σε άτομα λευκών εθνοτικών ομάδων (220 σε γυναίκες και 224 σε άνδρες)
Αφού υπολόγιζε την επίδραση του φύλου, της ηλικίας, της στέρησης και της περιοχής, οι άνθρωποι του Μπαγκλαντές είχαν τον διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ανθρώπους της λευκής βρετανικής καταγωγής.
Οι εθνικότητες Κινέζων, Ινδών, Πακιστανών, άλλων Ασιατικών, Καραϊβικών και άλλων μαύρων εθνών είχαν 10 έως 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους λευκούς Βρετανούς γιατρούς.
Η έρευνα αφορά αποκλειστικά εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας και όχι τον γενικό πληθυσμο