Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας - Εκκένωση πέντε σχολείων
Αναστολή λειτουργίας για δύο ημέρες ανακοινώθηκε μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις που είναι σε εξέλιξη θα επαναπρογραμματιθούν και θα συμπτυχθούν.

Κρούσμα μηνιγγίτιδας εντοπίστηκε στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος αλλά και για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του σχολείου για δύο ημέρες ενώ παράλληλα θα εκκενωθούν πέντε σχολεία. Το κρούσμα έχει προκαλέσει προβληματισμό στον χώρο της εκπαίδευσης, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν ξεκινήσει οι ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα που εντοπίστηκε το κρούσμα μηνιγγίτιδας συστεγάζεται σε κτίριο στην οδό Νέστου 5 στην πλατεία Μαβίλη, μαζί με άλλα τέσσερα σχολεία το 7ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Α' Αθήνας, το ΙΕΚ Αμπελοκήπων, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο και το ΕΕΕΚ Κωφών και Βαρήκοων.
Το ύποπτο κρούσμα αφορά μαθητή της Γ' τάξης ο οποίος νοσηλεύεται, ενώ θα γίνει ιχνηλάτηση στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Στο 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών φοιτούν 312 μαθητές, στο 7ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Α' Αθήνας 123 μαθητές, στο ΙΕΚ Αμπελοκήπων 178 μαθητές, και στο ΕΕΕΚ Κωφών και Βαρήκοων, 28 μαθητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες διατάχθηκε από το Δήμο Αθηναίων εκκένωση και αναστολή λειτουργίας για λόγους απολύμανσης.
Τα μαθήματα αναμένεται να γίνουν με τηλεκπαίδευση και οι ενδοσχολικές εξετάσεις που είναι σε εξέλιξη θα επαναπρογραμματιθούν και θα συμπτυχθούν.
Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
«Σήμερα το πρωί η Διεύθυνση του 6ου ΕΠΑΛ Αθήνας ενημερώθηκε για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος μηνιγγίτιδας σε μαθητή του σχολείου και με τη σειρά της κοινοποίησε το περιστατικό στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αθηναίων κ. Πάρης Χαρλαύτης, μαζί με τον Διευθυντή του Σχολείου και τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, μετά και από επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αποφάσισαν προληπτικά την διήμερη αναστολή λειτουργίας (σήμερα και αύριο) του 6ου ΕΠΑΛ και όλων των συστεγαζόμενων σχολείων (7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθήνας, ΣΑΕΚ Αμπελοκήπων, 1ο Ε.Κ. Αθηνών), αφού προηγήθηκε ενημέρωση των Διευθυντών και των γονέων των μαθητών.
Θα ακολουθήσει προληπτική απολύμανση ολόκληρου του σχολικού συγκροτήματος από τον Δήμο Αθηναίων».
Τι είναι η μηνιγγίτιδα
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μηνιγγίτιδα είναι μία σφοδρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες, η οποία επιδρά στους ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθένειας και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι να αντιστοιχούν σε αυτούς. Η μηνιγγίτιδα διαγνώσκεται λαμβάνοντας δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκεφάλους, αυχενική δυσκαμψία, ναυτίες και εμετούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα έντονα φώτα, αλλαγές στην πνευματική κατάσταση και συχνά ένα μικρό μωβ εξάνθημα.
Υπάρχουν 2 τύποι μηνιγγίτιδας. Υπάρχει η ιογενής μηνιγγίτιδα, καθώς επίσης και η βακτηριακή μηνιγγίτιδα.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα (ή η ασεπτική, όπως διαφορετικά ονομάζεται) είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποιήση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Συνήθως, έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Γι’ αυτό, ο καθένας , που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πρέπει να δει έναν ιατρό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Τρόποι μετάδοσης της μηνιγγίτιδας
Οι περισσότερες περιπτώσεις βακτηριακής μηνιγγίτιδας συμβαίνουν όταν τα βακτήρια από άλλα μέρη του σώματος, όπως τη μύτη και το λαιμό, μεταφέρονται μέσω της ροής του αίματος και επιδρoύν στους μήνιγγες και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ). Διάφορα τραύματα προσώπου μπορούν ακόμη να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα σπάζοντας τους φυσιολογικούς φραγμούς και μεταφερόμενα στον εγκέφαλο και στο ΕΝΥ. Βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την άμεση επαφή με άτομο, το οποίο φέρει ήδη το βακτήριο, που θα προκαλέσει την ασθένεια. Μερικοί τύποι μηνιγγίτιδας μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του φτερνίσματος ή του φιλιού, όταν άτομα χρησιμοποιούν τα ίδια πιρούνια, κουτάλια ή ποτήρια, την ίδια οδοντόβουρτσα, ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί άμεσα από άτομο, που είναι μολυσμένο. Ωστόσο, η ασθένεια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας δε μεταδίδεται, όταν ένα άτομο καθίσει δίπλα σε κάποιο, που αποτελεί φορέας του μικροβίου.
Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
Η οξεία μηνιγγίτιδα χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:
- Υψηλό πυρετό
- Ισχυρό πονοκέφαλο - έντονη κεφαλαλγία
- Ναυτία
- Εμετό
- Ξηρολαιμία
- Φωτοφοβία
- Αυχενική δυσκαμψία
Συγχρόνως, είναι δυνατό να εντοπιστούν και νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Σπασμούς
- Παραλήρημα
- Λήθαργο
- Κώμα
Τα τυπικά σημεία (πυρετός, εμετοί, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία) παρατηρούνται συνήθως σε μεγαλύτερα παιδιά, ενώ στα βρέφη και τα νεογνά η συμπτωματολογία είναι άτυπη και η υπόνοια της νόσου από την εμπειρία και την ευαισθητοποίηση του κλινικού ιατρού.