Λ.Δ. Κονγκό: Εφημερίδα αγνοεί την εντολή για το κλείσιμό της
Μια εφημερίδα της Κινσάσα, πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έλαβε εντολή να σταματήσει τη λειτουργία της αμέσως μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου που επέκρινε το στρατό της Ζιμπάμπουε, ο οποίος εμπλέκεται στην πολύπλοκη κρίση που κατατρύχει τη χώρα. Σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση, η διακοπή λειτουργίας της Libre Afrique διατάχθηκε, επειδή η εφημερίδα δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για την έδρα της, αλλά ο αρχισυντάκτης της, Φρέντι Λοσέκε, δήλωσε ότι αυτό είναι «απλά μια πρόφαση».
Η εντολή διακοπής λειτουργίας της εφημερίδας ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, λίγο μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου που κατηγορούσε τα στρατεύματα της Ζιμπάμπουε -συμμάχου της κυβέρνησης της Κινσάσα- για διάδοση του AIDS και για την αδυναμία τους να ανακαταλάβουν από τους αντάρτες εδάφη της χώρας, ανέφεραν πηγές από την Κινσάσα.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο τής «Libre Afrique» αναφέρεται ότι οι στρατιώτες της Ζιμπάμπουε που βρίσκονται στη Λ.Δ. Κονγκό, έχουν συνήθως ο καθένας τους σχέσεις με τρεις-τέσσερις ντόπιες γυναίκες και αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο όσον αφορά το AIDS». Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο μισθός των ξένων στρατιωτών -20 δολάρια την ημέρα- είναι δέκα φορές υψηλότερος από αυτόν που παίρνουν οι στρατιώτες του Κονγκό.
«Η Air Zimbabwe παίρνει δωρεάν καύσιμα από εταιρεία του Κονγκό και το Χαράρε έχει λάβει εκτεταμένες άδειες εκμετάλλευσης ορυκτών», τονίζεται επίσης στο άρθρο. «Από τότε που οι στρατιώτες της Ζιμπάμπουε ήρθαν στο Κονγκό, δεν έχουν ανακαταλάβει ούτε ένα χωριό [από τους αντάρτες]... άρα γιατί χρειάζεται να μείνουν;», αναρωτιέται η εφημερίδα.
Ο Λοσέκε δήλωσε ότι θα αγνοήσει την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην «Libre Afrique». «Θα ανατυπώσουμε ολόκληρο το άρθρο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η «Libre Afrique» είναι η πρώτη εφημερίδα, στην οποία επιβάλλεται απαγόρευση λειτουργίας, από τότε που την εξουσία κατέλαβε ο Ζοζέφ Καμπιλά, γιος του δολοφονημένου προέδρου της χώρας, Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά, τον Ιανουάριο. Παρατηρητές σημειώνουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η απαγόρευση εφημερίδων στη Λ.Δ. Κονγκό υπήρξε πολύ σπάνια. Αντίθετα, συχνές είναι οι παρενοχλήσεις και η προσπάθεια εκφοβισμού δημοσιογράφων και εκδοτών. ΄Ενα χρόνο πριν, ο ίδιος ο Λοσέκε είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών. Αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο μιας αμνηστίας.
Πηγή: IRIN