Pablo Picasso: Ο Ισπανός καλλιτέχνης γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1881 και πέθανε 8 Απριλίου 1973.

Το 2023 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατό του μεγάλου καλλιτέχνη.

Ο Πάμπλο Ρουίθ ι Πικάσο (Pablo Ruiz y Picasso) είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Υπήρξε υποστηρικτής του Κομμουνισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του από το 1944 ήταν ενταγμένος στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ήταν αντιφρανκικός.

Όλες οι πλευρές του καλλιτέχνη και του έργου του θα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ γιορτάζουν την 50ή επέτειο από τον θάνατό του.

Ο εορτασμός περιλαμβάνει συνολικά 42 εκθέσεις και εκδηλώσεις σε 38 μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες: δεκαέξι στην Ισπανία, δώδεκα στη Γαλλία, επτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο στη Γερμανία, δύο στην Ελβετία, μία στο Πριγκιπάτο του Μονακό, μία στη Ρουμανία και μία στο Βέλγιο.

«Στόχος μας, είναι να δικαιώσουμε την καλλιτεχνική κληρονομιά του Πικάσο και την εγκυρότητα του έργου του. Αν υπάρχει ένας καλλιτέχνης που ορίζει τον 20ό αιώνα, που τον αντιπροσωπεύει με όλη τη σκληρότητα, τη βία, το πάθος, τις υπερβολές και τις αντιφάσεις του, αυτός είναι αναμφίβολα ο Πάμπλο Πικάσο. Θα μας επιτρέψει επίσης να τον αντιμετωπίσουμε από μια σύγχρονη οπτική γωνία, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε με τα σημερινά μάτια έναν καλλιτέχνη που εξακολουθεί να είναι ζωντανός 50 χρόνια μετά τον θάνατό του», δήλωσε ο Miquel Iceta, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, κατά την έναρξη του Έτους Πικάσο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο 2022 σε εκδήλωση στο Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, μπροστά από την εμβληματική Γκουέρνικα του Πικάσο.

Ο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα το 1881 και μοιράστηκε μεγάλο μέρος της πρώιμης καριέρας του μεταξύ Βαρκελώνης και Παρισιού. Είχε ήδη εγκατασταθεί στη γαλλική πρωτεύουσα όταν ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος το 1936 και ο καλλιτέχνης ορκίστηκε να μην επιστρέψει ποτέ στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της ζωής και της διακυβέρνησης του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Οι σημαντικότερες εκθέσεις για τον εορτασμό

  • Σύγχρονη έκθεση στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι (7 Μαρτίου – 27 Αυγούστου), η οποία παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Βρετανό σχεδιαστή μόδας Sir Paul Smith, γνωστό για τη δουλειά του με το χρώμα, τη ραπτική και τις απροσδόκητες λεπτομέρειες, σε μια πρόσκληση από το Μουσείο να ηγηθεί της καλλιτεχνικής διεύθυνσης μιας εξαιρετικής έκθεσης που παρουσιάζει τη συλλογή του μουσείου.

  • Λίγο αργότερα, το Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα (8 Μαΐου – 10 Σεπτεμβρίου) και το Guggenheim Bilbao (29 Σεπτεμβρίου – 14 Ιανουαρίου 2024) θα παρουσιάσουν την έκθεση “Picasso: Matter and Body”, η οποία θα εστιάσει στη γλυπτική πρακτική του καλλιτέχνη, που αν και θεωρείται δευτερεύουσα στο έργο του, διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
  • Το Musée Magnelli (6 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου), το Musée de la céramique-Vallauris (Ιούνιο-Ιούλιο) και το Museu del Disseny de Barcelona θα αναδείξουν το έργο του Πικάσο που βασίζεται στην κεραμική.
  • Στη Μαδρίτη, το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía θα παρουσιάσει την έκθεση Picasso 1906: The Turning Point (14 Νοεμβρίου – 4 Μαρτίου 2024), αφιερωμένη στη χρονιά 1932 όπου το έργο θα πάρει μια νέα στροφή,
  • Στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) θα προβάλει την τρίμηνη περιήγηση του Πικάσο στο Φοντενεμπλό την άνοιξη του 1921 (1 Οκτωβρίου – 2 Φεβρουαρίου 2024), μια εστιασμένη έκθεση που εξετάζει τρεις μήνες στην καλλιτεχνική του πορεία, όταν δημιούργησε ένα εκπληκτικά ποικίλο έργο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 1921 στην πόλη Φοντενεμπλό της Γαλλίας με τίτλο “Picasso in Fontainebleau”.
  • Ο κυβισμός και η παράδοση Trompe l’Oeil, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (20 Οκτωβρίου 2022 – 22 Ιανουαρίου 2023).
  • Στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο του Μπρούκλιν θα παρουσιάσει μια έκθεση που συν-επιμελήθηκε η Αυστραλή κωμικός Χάνα Γκάντσμπι και η οποία εξετάζει «τα αλληλένδετα ζητήματα του μισογυνισμού, του ανδρισμού, της δημιουργικότητας και της “ιδιοφυΐας”, ιδιαίτερα γύρω από μια σύνθετη, μυθοποιημένη φιγούρα όπως ο Πικάσο», σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου.
  • Αυτή τη στιγμή μια μεγάλη έκθεση ήδη έχει ξεκινήσει στο Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης αφιερωμένη στον ατζέντη, συλλέκτη, επιμελητή, συγγραφέα και συνεργάτη του Daniel-Henry Kahnweiler (1884-1979), ένα θρύλο την ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα. Οι λίγες εκθέσεις και παρουσιάσεις που οργάνωσε εκεί μέχρι το 1914 τον μετέτρεψαν σε πρωτοπόρο έμπορο του κυβισμού.
  • Το Guggenheim στη Νέα Υόρκη θα ανοίξει την έκθεση “Young Picasso in Paris” στις 12 Μαΐου 2023, με επίκεντρο το Le Moulin de la Galette του Πικάσο. Mια έκθεση που θα περιλαμβάνει συνολικά δέκα έργα ζωγραφικής και έργα σε χαρτί που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα και αντιπροσωπεύουν μια περίοδο στιλιστικών πειραματισμών, επιδεικνύοντας την εκκολαπτόμενη μαεστρία του στη μελέτη χαρακτήρων. Το Met θα φιλοξενήσει επίσης μια δεύτερη έκθεση Πικάσο με τίτλο “Les peintures pour Hamilton Easter Field“, που θα εγκαινιαστεί σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις