Είναι γνωστό πως η κορυφαία ερμηνεύτρια δεν έγινε γνωστή με το πραγματικό της όνομα, το οποίο είναι Χαρίκλεια Ρουπάκα. Η ίδια δηλώνει πως ούτε εκείνη, αλλά ούτε και ο αδελφός της τίμησαν το πραγματικό τους όνομά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Και εγώ και ο αδερφός μου Γιώργος δεν τιμήσαμε το όνομα. Εκείνος πήρε το καλλιτεχνικό όνομα Γιώργος Σαρρής από το επίθετο της μαμάς. Ο “νονός” για το Αλεξίου ήταν ο Αλέξης Γεωργίου, ηθοποιός και τραγουδιστής του νέου κύματος που βγήκα για πρώτη φορά δίπλα του και τραγούδησα”.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας που την οδήγησε στην αλλαγή, εξηγώντας πως: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου η μητέρα μου ήθελε να πάμε στην Αθήνα για να είναι κοντά στη μητέρα της. Κι ένας από τους αυστηρούς θείους μου της είχε πει “πού παίρνεις τα παιδιά σου στην Αθήνα; Ο γιος θα γίνει αλήτης και  κόρη σου “μπιπ”. Πού να πω εγώ ότι τραγούδησα ως Χαρούλα Ρουπάκα;»

Φυσικά, στο πέρασμα του χρόνου, όλες οι ενστάσεις από τον κύκλο της εξαφανίστηκαν στο άκουσμα της φωνής και των συγκλονιστικών ερμηνειών της.

Η Χάρις Αλεξίου στάθηκε και στο τελευταίο της live, στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου, δηλώνοντας πως «Έχω την τύχη να έχω κάνει το τελευταίο μου live, με τον μεγάλο μας δάσκαλο και μαέστρο, τον Σταύρο Ξαρχάκο. Η τελευταία μου μουσική υπόκλιση ήταν πλάι του. Αυτός ο άνθρωπος δεν αφήνει να περάσει τίποτα έτσι για να βγάλει ένα αποτέλεσμα συγκλονιστικό. Του το είπα: “Σταύρο μου, δεν γίνεται εσύ να βάζεις τόσο ψηλά τον πήχη και εγώ να μπαίνω παρακάτω, δεν θα συνεχίσω”. Όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτή την ωραιότητα του αποτελέσματος και αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όσα σου έχει δώσει η δουλειά σου, δεν γίνεται να μην το δεις».