Συγκίνηση για το δράμα του μεγάλου ηθοποιού με καριέρα στο εξωτερικό, Σπύρου Φωκά, ο οποίος βρίσκεται πλέον καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο στο σπίτι του, στο Καλαμάκι Κορίνθου. Ένας από τους μεγάλους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου όλων των εποχών, ζει σε 30 τετραγωνικά και σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

«Είμαι πλέον λαβωμένος αετός», λέει με βουρκωμένα μάτια, ο άλλοτε γόης Σπύρος Φωκάς, ο διακεκριμένος Έλληνας ηθοποιός με τις δεκάδες συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.

Έπειτα από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών και την παρακράτηση των πνευματικών δικαιωμάτων από την Εφορία, η υγεία του 83χρονου ηθοποιού κλονίστηκε ανεπανόρθωτα λόγω συναισθηματικής φόρτισης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σύζυγός του Λίλιαν Παναγιωτοπούλου – Φωκά, καθώς και ο φύλακας άγγελός του που βρίσκεται νύχτα μέρα στο πλευρό του, ο Λευτέρης, τον μετέφεραν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να καταφέρει ο σπουδαίος ηθοποιός να πάρει εξιτήριο. Ωστόσο, η υγεία του Σπύρου Φωκά είχε ήδη κλονιστεί με αποτέλεσμα να παραλύσει μερικώς στο σώμα του.

Έτσι, η σύζυγός του αναγκάστηκε να αγοράσει αναπηρικό αμαξίδιο, με το οποίο τον μεταφέρει εντός και εκτός σπιτιού. Από τους πρώτους που επισκέφτηκαν τον Σπύρο Φωκά μετά τη δημοσιοποίηση του δράματός του, ήταν ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου, ενώ η παλιά και αγαπημένη του φίλη και πρόεδρος από το «Σπίτι του Ηθοποιού» Άννα Φόνσου κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό.

«Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως την αγαπημένη μου Άννα Φόνσου, η οποία εδώ και τρία χρόνια μού είχε προτείνει να πάω στο Σπίτι του Ηθοποιού, όμως εγώ αρνήθηκα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων συναδέλφων που είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από μένα. Η δική μου περίπτωση, ας ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία» λέει στην «Espresso», ο Σπύρος Φωκάς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μόλις πληροφορήθηκε το δράμα του ηθοποιού έδωσε εντολή και εκταμιεύτηκε ένα ποσό για τις πρώτες ανάγκες του, ενώ ένα μεγάλο όνομα του ελληνικού τραγουδιού και ένας ομογενής από τις ΗΠΑ πλήρωσαν την οφειλή στη ΔΕΗ και κάποια άλλα τρέχοντα έξοδα.