Ωστόσο για τους παρουσιαστές σατιρικών εκπομπών στις ΗΠΑ, θα είναι μια μεγάλη απώλεια, καθώς τους εξασφάλιζε πλούσιο υλικό με πολλά κωμικά στιγμιότυπα. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια κανείς δεν προσέγγιζε τα πεπραγμένα του Τραμπ με τόσο αιχμηρό χιούμορ, όσο ο Στίβεν Κόλμπερτ, παρουσιαστής της ψυχαγωγικής εκπομπής The Late Show και οι συνάδελφοί του στη δημοφιλή βραδινή ζώνη των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, ιδιαίτερα ο Τρέβορ Νόα με το Daily Show και ο Νεοϋρκέζος Τζίμι Κίμελ στο Jimmy Kimmel Live.

Ακολουθώντας μία καθαρά υποκειμενική, σχολιαστική προσέγγιση της επικαιρότητας, όλα τα late night shows αξιοποιούσαν στο έπακρο τη δημοσιογραφική ελευθερία, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυπταν την υποκρισία και τον παραλογισμό της λαϊκιστικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο με μεγαλύτερη αμεσότητα ή ωμότητα από οποιαδήποτε αμιγώς ειδησεογραφική εκπομπή.

Στο Late Night Show, ο Κόλμπερτ απάντησε στο… πρόβλημα για το πώς θα φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. “Πρώτα τα άσχημα νέα: Ο πρόεδρος προσπαθεί να σαμποτάρει την δημοκρατία μας και να κρατηθεί στην εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Τα καλά νέα τώρα: Το κάνει πολύ άσχημα” ανέφερε, συνοδεύοντας την εκπομπή του με ένα χιουμοριστικό βίντεο.

Ο Κόλμπερτ και ο Νόα δεν δίσταζαν να επιδεικνύουν ανοιχτά την αποστροφή τους στο πρόσωπο του Τραμπ. Για πολλούς Αμερικανούς, που είχαν παρόμοια άποψη για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, το καυστικό χιούμορ ήταν και η μοναδική διέξοδος για να υπομείνουν την όλη κατάσταση. Τι γίνεται όμως με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο; Η αλήθεια είναι ότι ένας παρουσιαστής late night show έβαζε πάντοτε στο στόχαστρο της σάτιρας κορυφαίους αμερικανούς πολιτικούς, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με τον Τζο Μπάιντεν. Αυτό που μάλλον θα εκλείψει είναι ο πολιτικός ακτιβισμός που είδαμε στη διάρκεια της θητείας Τραμπ.

“Εγώ νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά”, λέει από την πλευρά του στην Washington Post ο Ντάνιελ Κέλισον, έμπειρος παραγωγός που έχει δουλέψει με τα μεγαλύτερα ονόματα της βραδινής ζώνης, όπως ο Τζίμι Κίμελ ή παλαιότερα ακόμη και ο Ντέιβιντ Λέτερμαν. “Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έβλεπε late night εκπομπές για να χαλαρώσει από τις αγχωτικές ειδήσεις της ημέρας και το ερώτημα είναι τι θα κάνει όταν οι ειδήσεις θα είναι λιγότερο αγχωτικές”. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι ίδιες οι βραδινές εκπομπές θα γίνουν λιγότερο πολιτικές, άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί στη μεταβατική περίοδο από τον Τζωρτζ Μπους (τον νεότερο) στον Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει τελειώσει το 2020. Όλα δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να είναι ένας συνηθισμένος πρόεδρος, ούτε καν σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Προς το παρόν συνεχίζει να αγωνίζεται για την επανεκλογή του, αν και αυτός ο αγώνας φαίνεται μάταιος. Ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024. Άλλοι πιστεύουν ότι θα ιδρύσει έναν δικό του ειδησεογραφικό οργανισμό, για να προωθήσει την εικόνα του.

Ό,τι κι αν συμβεί, φαίνεται ότι οι late night εκπομπές δεν θα χάσουν τον αγαπημένο τους πρωταγωνιστή, θα πρέπει ωστόσο να σκεφθούν σοβαρά πόσο χρόνο θέλουν να του διαθέσουν. Σύμφωνα με την Washington Post ο Κόλμπερτ δηλώνει “ευτυχής” με το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλλον απρόθυμος να ασχοληθεί και στα επόμενα τέσσερα χρόνια με τον Τραμπ. Στην εκπομπή του ο “βασιλιάς” της late night ζώνης έλεγε ότι το μόνο που θέλει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι Αμερικανοί, είναι … ένας “βαρετός πρόεδρος”.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle