Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε χθες την προσφυγή της Ζαμίρα Χατζίγεβα συζύγου του έγκλειστου σήμερα πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν υποχρεώνοντάς την να αποκαλύψει την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησε σε αγορές στο πολυτελές κατάστημα Harrods.

Οι αγορές βέβαια έγιναν σε διάστημα μιας δεκαετίας και η γυναίκα απειλείται τώρα με έξωση από το διαμέρισμά της στην συνοικία του Νάιτσμπριτζ στο Λονδίνο Αλλά και από το ιδιωτικό γήπεδο γκολφ που διαθέτει στο Μπέρκσαϊρ, εφόσον δεν μπορέσει να δικαιολογήσει την προέλευση των κεφαλαίων της.

Ο έγκλειστος Χατζίγιεφ την περίοδο της δόξας

Η περιουσία της εκτιμάται ως προς τα ακίνητα σε 29 εκατομμύρια δολάρια. Ο σύζυγός της Τσαχανγκίρ Χατσίγεφ υπήρξε διοικητής της κρατικής Τράπεζας International Bank of Azerbaijan ενώ καταδικάστηκε για απάτη και υπεξαίρεση και εκτίει σήμερα ποινή πολυετούς κάθειρξης. Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας αναφέρει στην απόφασή του ότι η Αζέρα οφείλει να κοινοποιήσει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων και τον τρόπο με τον οποίο τα απέκτησε. Οι συνήγοροι της ζητούσαν από τη Βρετανική δικαιοσύνη να άρει την έρευνα εις βάρος της υποστηρίζοντας ότι αυτή έπεσε θύμα εκπληκτικών τακτικών από την υπηρεσία NCA η οποία είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Επιχείρηση Μακμάφια

Το Λονδίνο βρίθει νεόπλουτων και η υπηρεσία NCA έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “Μακμάφια” στο οποίο καλεί άτομα με υπερβολικό πλούτο να αποδείξουν την προέλευση των κεφαλαίων τους. Σύμφωνα με μία σειρά νομοσχεδίων του 2018 οι βρετανοί προσπαθούν να εντοπίσουν οι εγκληματικές συμμορίες που προέρχονται κυρίως από τα πρώην κράτη του ανατολικού μπλοκ. Η έρευνα για την Χατσίγεβα έδειξε ότι χρησιμοποιούσε περισσότερες από 35 πιστωτικές κάρτες που είχαν εκδοθεί από την κρατική τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν με διοικητή τον σύζυγό της.

Η Χατζίγεβα με το συνήγορο της

Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μέσω εταιρειών βιτρινών δεκάδες ακίνητα σε όλη τη Βρετανία. Στην χώρα έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον το Brexit θα ευνοήσει την συνεχιζόμενη εισροή πλούτου από τις αναδυόμενες οικονομίες μέσω μεγιστάνων που θέλουν να βιώσουν τον πλούσιο δυτικό τρόπο ζωής ή θα υπάρξει ανάσχεση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις